W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym pole ściany bocznej=S, a kąt płaski ściany bocznej przy
wierzchołku ostrosłupa=α. Oblicz V.
Czy to dobry kąt?
| 1 | ||
S= | k2*sinα | |
| 2 |
| S | ||
l=√ | ||
| sinα |
| 1 | ||
S= | ah, gdzie a to dł. podstawy, h wyskokości ściany.
| |
| 2 |
| 2S | ||
h= | ||
| a |
| a | ||
h2+( | )2=H2 (bo H−wyskokość ostrosłupa spada na środek ciężkości podstawy)
| |
| 2 |
| a | ||
h2+( | )2=l2 (bo ściany są trójkątami równoramiennymi)
| |
| 2 |
| S | ||
H= | ||
| sinα |
| 1 | ||
W pierwszym wzorze, przed l ma być | ||
| 2 |
| a2√S/sinα | ||
czyli V= | ||
| 3 |