zad
sylwia gdańsk: w tojkacie abc o bokach dlugosci ab=10 bc=9 ac=8 poprowadzono dwusieczne kata o wierzcholku a
ktora podzielila bok bc punktem d na 2 czesci oblicz dlugosc otrzymanego odcinka
8 cze 15:53
sylwia gdańsk: ?
8 cze 16:41
sylwia gdańsk:
8 cze 17:13
sylwia gdańsk: ok to mam
8 cze 17:27
sylwia gdańsk: a nie nei kumam mam wzor a/b=c/d i co z tego?
8 cze 17:28
Basia: Pomagam
8 cze 17:29
Basia:
CD+BD=BC
CD+BD=8
4*BD+5*BD=40
9*BD = 40
BD=409
CD=16045=329
8 cze 17:41
AS:

Uwaga: Wierzchołki oznacza się literami dużymi,małe są zarezerwowane do
oznaczania boków.
Dane: AC = a = 8 , BC = b = 9 , AB = c = 10 , szukane AD = x
PΔACD + PΔADB = PΔABC
1/2*a*x*sin(α/2) + 1/2*c*x*sin(α/2) = 1/2*a*c*sin(α) |*2
(a + c)*x*sin(α/2) = a*c*2*sin(α/2)*cos(α/2)
a*c*cos(α/2) 80*cos(α/2) 40*cos(α/2)
x = −−−−−−−−− = −−−−−−−−−− = −−−−−−−
a + c 18 9
a
2 + c
2 − b
2
Z tw. cosinusów cos(α) = −−−−−−−−−− = 83/160
2*a*c
Odczytać α z tablic,potem wyliczyć α/2 i wstawić do wzoru na x.
Można by jeszcze policzyć dalej
cos(α ) = cos
2(α/2) − sin
2(α/2) = cos
2(α/2) − (1 − cos
2(α/2) = 2*cos
2(α/2) − 1
Stąd
cos
2(α/2) = (cos(α) + 1)/2 = 243/320 po podstawieniu cos(α) = 83/160
cos(α/2) =
√243/320 = 9*
√3/(8*
√5)
Podstawiając do x otrzymamy
x = 40/9*9/8*
√3/5 = 5*
√3/5 =
√15
8 cze 17:43
sylwia gdańsk: dzieki
8 cze 17:49
sylwia gdańsk: basia wiec co jest dobrze?
8 cze 17:55
sylwia gdańsk: czemu masz CD+BD=8
8 cze 17:55
AS: Basiu!
Chyba popełniłaś błąd
CD + DB = 9
Wtedy odcinki CD i DB wyniosą 4 i 5
i są w zgodzie z proporcją 4 :5 = 8 : 10
8 cze 17:56
sylwia gdańsk: AS to mozna zorbic to jak basia bo ten twoj sposob mnie przeraza
8 cze 17:58
sylwia gdańsk: BAsia ale co ty mi obliczylas?
8 cze 18:01
Basia: Całkiem możliwe.
8 cze 18:02
sylwia gdańsk: ja mialam wyliczyc AD tak naprawde
8 cze 18:02
sylwia gdańsk: aha teraz z pitagorasa moge?
8 cze 18:03
sylwia gdańsk: a nei przeciez to nie trojkat prostokatnyXD
8 cze 18:03
sylwia gdańsk: jak mam obliczyc AD?
8 cze 18:03
Basia:
BD i CD, ale się pomyliłam bo BD+CD=BC=9
stąd BD=5 i CD=4
teraz wystarczy z tw.cosinusów w tr. ABC policzyć np.cosβ
i za tw.cosinusów w tr.ABD policzyć AB
liczenie kątów połówkowych jest wtedy zbędne
8 cze 18:05
8 cze 18:06
AS: Sylwia! Jak Ciebie przeraża ten mój sposób,to można inaczej.
Tw. cosinusów obliczyć kąty α , β i γ − bo trzy boki są dane.
Potem z proporcji o dwusiecznej kąta AB : AC = BD : CD i BD + CD = BC
znaleźć odcinek CD, wyniesie on 4
Teraz z ΔACD mając AC , CD i γ tw.cosinusów znaleźć AD.
8 cze 18:12
sylwia gdańsk: i tak nei wiem o czym wy gadacie ale dizeki
8 cze 18:15
Basia:
AC2 = AB2+BC2−2*AB*BC*cosβ
64 = 100+81−2*10*9*cosβ
180*cosβ=115
cosβ=117180
AD2 = AB2+BD2−2*AB*BD*cosβ
AD2 = 100+25−2*10*5*117180
AD2 = 125−117*100180=125−117*1018 = 125−117*59
AD2 = 125*9−117*59 = 5(25*9−117)9 = 5(225−117)9 = 5*1089=5*12=60
AD = √60 = √4*15=2√15
8 cze 18:15
sylwia gdańsk: dzieki
8 cze 18:17
Basia: rachunki można uprościć bo
cosβ=117180 = 1320
nie zauważyłam, że 117 dzieli się przez 9
8 cze 18:20
AS: Poprawka do mego rozwiązania
w wyrażeniu na x brakuje 2
Prawidłowo powinno być
2*a*c*cos(α/2)
x = −−−−−−−−−−−−−−
a + c
i wynik końcowy 2*√15
Errare humanum est.
8 cze 19:01
Bogdan:

Jako ciekawostkę podaję wzory:
| | ac | | ab | | a | |
y = |
| , z = |
| , x2 = bc(1 − ( |
| )2 ) |
| | b + c | | b + c | | b+c | |
8 cze 19:17