wart bewzgldna
weronika: dla x > 2 wyrażenie | 3+ x | + | 2 − x |
jets rowne
a.5
b. 2x + 1 c. −2x − 1 d. −5
może mi ktoś powiedziec od czego zacząć ?
dziekuje
26 sty 15:33
bash: zacznij określenia czy wyrażenia pod wartością bezwzględną są dodatnie czy ujemne dla x>2,
jeżeli są ujemne to zgodnie z definicja wartości bezwzględnej zmieniamy znaki na przeciwne, a
jeżeli dodatnie to zostawiamy...
26 sty 15:35
bash: x>2
|x+3|− wyrażenie spod wartości bezwzględnej dla x>2 jest zawsze dodatnie, więc |x+3|=x+3
|2−x|− wyrażenie spod wartości bezwzględnej dla x>2 jest zawsze ujemne, więc |2−x|=−2+x
|x+3| + |2−x|=x+3−2+x=2x+1 odp: B
26 sty 15:42
weronika: dziękuję za pomoc
26 sty 15:44