Oblicz a i b.
Mo.: Liczby −1 i 1 są pierwiastkami wielomianu
w(x)=x4−3x3+ax2+bx+a
Oblicz a i b.
26 sty 14:58
T:
... podstawiaj i wyliczaj −

W(−1)=0
W(1)=0
26 sty 15:21
Nienor: W(x)=(x−1)(x+1)(x2+cx+d)=...
26 sty 15:21
Mo.: układ równań.
| w(−1)=0
| w(1) = 0
| 1+3+a−b+a=0
| 1−3+a+b+a=0
| 4+2a−b=0 }dodawanie
|−2+2a+b=0 } +
| 2+4a=0
4a=−2 /4
a= −24 = −12
podstawiamy obliczone a do wyrażenia 4+2a−b=0
4+2*−12 −b=0
4−1−b=0
3−b=0
−b=−3 / *(−1)
b=3
odpowiedź a = −12 b = 6
26 sty 15:24
bash: Jeżeli liczby −1 i 1 są pierwiastkami wielomianu W(x) to:
W(−1)=(−1)
4−3(−1)
3+a(−1)
2+b(−1)+a=1+3+a−b+a=2a−b+4
W(1)=1
4−3*1
3+a*1
2+b*1+a=1−3+a+b+a=2a+b−2
podstawiamy teraz do układu równań*:
| | 1 | |
otrzymujemy 4a=−2 ⇒a=− |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
pamiętając, że 2a+b=2 ⇒2*− |
| +b=2 ⇒b=3 |
| | 2 | |
26 sty 15:34