funkcja m
tech: Wykaż, ze równanie sin4x + cos4x=m ma rozwiązanie tylko dla m∊<1/2;1>
sin4x+cos4x=m
(sin2x+cos2x)2−2sin2xcos2x = m
−2sin2xcos2x=m−1
Co można dalej zrobić?
26 sty 14:38
Dominik: −2sin
2xcos
2x = m − 1
| 1 | | m − 1 | |
| (2sinxcosx)2 = − |
| |
| 4 | | 2 | |
sin
22x = 2 − 2m
2 − 2m ≥ 0 ⇒ m ≤ 1
cnw
26 sty 14:49
tech: Dziękuje, tylko ma pytanko:
skąd wiedziałeś, ze 2−2m≥0 dla m≤1?
26 sty 14:50
pigor: ... , otóż dalej np. tak :
−2sin2xcos2x= m−1 /*(−2) ⇔ 4sin
2xcos
2x= −2(m−1) ⇔
sin22x= −2(m−1), a to
równanie ma rozwiązanie ⇔ 0≤ −2(m−1)≤ 1 /:(−2) ⇔ 0 ≥ m−1 ≥−
12 /+1 ⇔
⇔
1 ≥ m ≥ 12 ⇔
m∊<12;1> . ...
26 sty 14:58
Dominik: sin2x przyjmuje wartosci <−1, 1>
sin22x przyjmuje wartosci <0, 1>
26 sty 15:25
Marcinsztajn: | | 1 | | m−1 | |
Tam powinno być |
| sin2x= − |
| bo wtedy 2 by sie nie skorocila  |
| | 2 | | 2 | |
26 sty 15:36
tech: A faktycznie, a da się do tego dojść tak matematycznie?
Czy trzeba narysować wykres, żeby to zobaczyć?
26 sty 15:38
tech: ale 2 jest do kwadratu
26 sty 15:38