log
xda: z def log mam:
√5x=1
ile to jest
26 sty 14:29
PW: Zero, bo z definicji a0 = 1 (a≠0). U nas a=√5.
Wnikliwy zapyta:
− A nie może być innego iksa prócz zera? Bywa przecież tak, że równania mają po kilka
pierwiastków.
Klasa na to chórem:
− Nie, bo funkcja ax jest różnowartościowa!.
Chodzisz do takiej klasy?
26 sty 19:12
Dominik: istnieje duze prawdopodobienstwo, ze nie − pojecie funkcji roznowartosciowej w szkole sredniej
nie obowiazuje. inna sprawa, ze nauczyciele czesto o tym mowia, bo to nic skomplikowanego.
26 sty 19:14
PW: Poważnie mówisz? Dawno temu chodziłem do szkoły, jestem zaskoczony. Muszę sobie poczytać te
wytyczne Komisji Egzaminacyjnej i "minima programowe". Aż mi trudno uwierzyć − przecież mówi
się, że funkcja liniowa czy kwadratowa jest rosnąca (malejąca), a o różnowartościowości nie?
Koniec świata.
26 sty 22:41
Eta:
26 sty 22:42
asdf: niestety, szkola srednia (w wiekszosci) to taki przerywnik w nauce.
26 sty 23:02
Ajtek:
Witam Wszystkich

.
Jednak
asdf nie zgodzę się z Tobą do końca. Przerywnikiem w nauce jest gimnazjum, jeżeli
chodzi o matematykę. Średnia jest tylko kontynuacją tego na poziomie podstawowym.
26 sty 23:04
zombi: Dokładnie Ajtek po sobie wiem, że w gimnazjum nic się nie robi, człowiek ogarnia się zazwyczaj
dopiero w średniej

Btw. cześć wszystkim
26 sty 23:06
Mila: Głupstwa. Już w gimnazjum mówi się o funkcji różnowartościowej.
26 sty 23:28
zombi: Ale miałem na myśli gimnazjum, jako przerywnik w nauce. Tzn. nie robi się tyle i w ten sposób
jak w gimnazjum.
26 sty 23:30
zombi: Co ja piszę ostatnie słowo, miało być "szkole średniej"
26 sty 23:32