matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka nieoznaczona
Grzesiek:
Oblicz całkę
√
x
∫
dx
x+1
t
2
Zaczynam przez podstawienie że t=
√
x
, t
2
=x, 2tdt=dx = 2∫
dt
t
2
+1
1
później robie przez części ze u=t
2
, pochodna z u=2t, pochodna z v =
a v= arctgt i
t
2
+1
przy dalszym rozwiazywaniu wychodza głupoty a wynik ma wyjśc 2(
√
x
−arctg
√
x
) + C proszę o pomoc z gory dzięki
26 sty 14:25
jikA:
t
2
t
2
+ 1 − 1
1
=
= 1 −
t
2
+ 1
t
2
+ 1
t
2
+ 1
26 sty 14:28
Grzesiek:
Bożżż... no racja Taki prosty ruch a nie mogłem na niego wpaść, Dziękować
26 sty 14:30