blagam pomoc z trygonometri na szybko
Martynka: wyznacz wartosc pozostalych funkcji trygonometrycznych jesli tgα=2
26 sty 14:17
Martynka: prosze o pomoc
26 sty 14:27
kuba: sin alfa=25
cos alfa = 15
ctg alfa= 12
nie jestem pewny ale tak to ma byc. czekaj na odp innych
26 sty 14:30
asdf: sinx = 2cosx
sin2x = 4cos2x
sin2x + cos2x = 1
26 sty 14:31
Martynka: asdf: napewno jest to dobrze?
26 sty 14:40
asdf:
sinx = 2cosx //
2
sin
2x = 4cos
2x
4cos
2x + cos
2x = 1
5cos
2x = 1
sinx = 2cosx
| | 1 | | 1 | |
ctgx = |
| = |
| , ale skoro wycofali wam ctgx ( co jest dla mnie totalną głupotą i |
| | tgx | | 2 | |
jedynie potwierdza lubi pierdzących tam w stołki) to moze i ctgx jest Ci nie potrzebne.
26 sty 14:54
pigor: ...,
Martynka , a w której jesteś klasie ; sądzę, że w I−szej LO lub Techn,, bo coś mi
wygląda, że wystarczyłoby ci dla kąta α ostrego liczyć te funkcje , co

;
zresztą ja nie jestem masochistą (mam nadzieję, że dobre h) i bym to wszystko w obu przypadkach
liczył krócej , po prostu inaczej
26 sty 15:23
Eta:

c>0
c
2=a
2+b
2 ⇒ c
2= 5 ⇒ c=
√5
| | 2 | | 2√5 | | 2√5 | |
sinα= |
| = |
| lub sinα= − |
| |
| | √5 | | 5 | | 5 | |
| | 1 | | √5 | | √5 | |
cosα= |
| = |
| lub cosα= − |
| |
| | √5 | | 5 | | 5 | |
26 sty 15:37