i co dalej ...
Buc Kipic: wyznacz dziedzine funkcji :
f(x)= √x−4 * √x+1
i niewiem gdzie robie bład bo licze tak :
√x−4
x−4=0
x=4
√x+1
x+1=0
x=−1
i potem jak to mnoze czyli 4 * −1 to wychodzi że −4
czyli odpowiedz to D =<−4, +∞0
a w odp jest
D= < 4,+∞)
prosze o podpowiedz bo niewiem co zle licze .
26 sty 14:16
Mateusz: liczba pod pierwiastkiem parzystego stopnia nie moze byc ujemna tylko ≥0
x−4≥0
x≥4 czyli przedział taki jak w odpowiedzi
to samo z drugim
26 sty 14:19
Buc Kipic: czyli przy x=−1 piszemy sprzeczne czy poprostu piszemy x =1 i wtedy wyliczamy 4 *1= 4 ?
26 sty 14:24
Buc Kipic: czyli przy x=−1 piszemy sprzeczne czy poprostu piszemy x =1 i wtedy wyliczamy 4 *1= 4 ?
26 sty 14:25
Mateusz: Nie masz wyznaczyc dziedzinę zapisujesz zbior rozwiązan drugiej nierownosci i dziedziną funkcji
będzie czesc wspolna dziedzin funkcji składowych czyli rysujesz obydwa przedziały i wyznaczasz
ich iloczyn(czesc wspolną)
26 sty 14:27
Buc Kipic: ok juz kapuje dzieki.
26 sty 14:29
Mateusz:
26 sty 16:13