Funkcja tryg
Olkaaa: sin2 20stopni + sin2 70 stopni =
26 sty 13:46
Olkaaa: Z góry dziękuję!
26 sty 13:48
Eta:
sin70o= cos20o
sin220o+cos220o= 1
26 sty 13:50
Olkaaa: ale skąd wiadomo że cos 20 = sin 70?
26 sty 13:53
Saizou : sin20=sin(90−70)=cos70 ze wzorów redukcyjnych
26 sty 13:54
Olkaaa: aaaa dziękuję!
26 sty 13:55
pigor: ... , bo jak narysujesz sobie Δ prostokątny o bokach
a,b,c i i jeden
z kątów ostrych
α=20
o, to drugi ostry ma przecież
β= 90o−α= 90
o−20
o=70
o ,
a ponieważ
sinα=
ac i cosβ=
{a}{c}] , więc [n[sinα = cosβ ⇔
sinα = cos(90o−α),
czyli
u ciebie
sin20o=cos(90
o−20
o)=
cos70o i to by było tyle . ...
26 sty 14:03
Olkaaa: pigor dziękuję za dokładne wytłumaczenie
26 sty 14:14
Olkaaa: ale to że jest kwadrat to nie przeszkadza w niczym?
26 sty 14:17
pigor: ... kwadrat daje ci tylko jedynkę, której nie dałaby ci inna potęga i nie przeszkadza temu co
napisałem, co zapamietaj, bo może ci sie przydać w wielu innych sytuacjach np takiej :
| | sin20o | |
oblicz.iloraz |
| =  , a wiec robisz tak : |
| | cos70o | |
| sin20o | | cos70 | | sin20o | |
| = |
| = 1 lub tak = |
| = 1 ...  |
| cos70o | | cos70o | | sin20o | |
26 sty 14:28
Olkaaa: dzięki dzięki dzięki!
26 sty 14:35
madraLala: 0.342*0.342+0,939*0,939= i ci wjdzie ile to jest .
27 sty 18:04