Zbieżność ciągu i szeregu
Julaa: Jakie są zależności miedzy ciągiem a szeregiem? O co chodzi z badaniem zbieżności ciągu a
zbieżności szeregu? Co ma wspólnego szereg z ciągiem?
Chodzi mi tu aby ktoś to wytłumaczył "na chłopski rozum". Potrzebuje to zrozumieć, bo definicje
książkowe mi nie pomagają. Bardzo proszę
26 sty 13:39
Julaa: Ktoś wie?
26 sty 14:11
PW: A bo te definicje w książkach bywają zakręcone. Trzymaj się tego, że "ciąg" i "szereg" to
synonimy (jeszcze kiedyś używało się określenia "postęp").
Ciąg sum częściowych to ciąg o wyrazach S
n
S
n = a
1+a
2+a
3+...a
n.
Jeżeli ciąg S
n ma granicę skończoną przy n→
∞, to mówimy, że ciąg (a
n) jest sumowalny, albo że
istnieje suma szeregu (suma ciągu, suma wszystkich wyrazów ciągu).
Pojęcia zbieżności ciągu i sumowalności szeregu (sumowalności ciągu) bywają mylone.
Istnieją ciągi zbieżne, które nie są sumowalne:
Ciąg (a
n) jest zbieżny do zera, to oczywiste. Jednak odpowiedni ciąg sum częściowych
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Sn = 1+ |
| + |
| + ...+ |
| |
| | 2 | | 3 | | n | |
nie ma granicy skończonej (to nie jest oczywiste, bo dodajemy coraz mniej, ale to można
wykazać).
Mamy więc przykład: ciąg jest zbieżny, a nie istnieje jego suma (nie istnieje suma szeregu mimo
że ciąg jest zbieżny).
Nazwę "szereg zbieżny" należy utożsamić z określeniem "ciąg jest sumowalny", "istnieje
skończona granica ciągu sum częściowych". "Szereg rozbieżny" to żargonowe określenie ciągu,
którego granica ciągu sum częściowych nie istnieje lub którego ciąg sum częściowych jest
rozbieżny do nieskończoności.
26 sty 14:35
Julaa: Czyli możemy powiedzieć, że Sn = szereg an?
26 sty 15:43
PW: Wtedy miałoby sens mówienie "szereg rozbieżny" i "szereg zbieżny", czyli zdecydowałabyś się na
przyjęcie określenia, że szereg o wyrazach an to jest ciąg sum częściowych jakiegoś ciągu
(an).
Można tak, byle konsekwentnie i dobrze rozumieć sens, z czym nie masz kłopotu.
Wtedy przez "sumę szeregu" rozumiemy po prostu jego granicę, jeśli istnieje.
Przyznasz, że w niektórych książkach mocno mącą. Spotkałem już takie definicje, że "szereg jest
to suma wszystkich wyrazów ciągu nieskończonego" (typowy błąd − tłumaczenie nieznanego przez
nieznane).
Poradzisz sobie, spokojnie.
26 sty 18:11
Julaa: dzieki

mam nadzieje, ze bedzie dobrze
26 sty 19:55