logarytmy
matix: Dane jest równanie x2 + 2x + 1 + log m = 0
Funkcja f(m) = x1x2 określona jest w zbiorze tych m, dla których dane równanie ma różne
pierwiastki x1 i x2
Wyznacz dziedzinę funkcji f i określ jej zbiór wartości.
26 sty 13:32
Artur z miasta Neptuna:
I jak podszedles do tego zadania

jak zaczynasz

do czego doszedpes

gdzie sie
zatrzymujesz
26 sty 13:40
matix: f(m) = x1x2 => 1 + log m = f(m)
Δ > 0
−4 log m > 0
log m <0
Tyle wiem
26 sty 13:48
pigor: ... no i fajnie , dalej z definicji logarytmu lub wykresu funkcji y=log m :
log m< 0 ⇔ m >0 i m<1 ⇔ 0< m< 1 ⇔
m∊(0;1) , ale ty masz
określić dziedzinę i zbiór wartości funkcji f(m)= x
1x
2=
ca , czyli
f(m)= ... spróbuj sam dalej . ...
26 sty 14:17