matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz nierówność:
sylwia:
3
2x−1
+ 3*3
x
−12<0
26 sty 13:32
Kaja:
3
2x
*3
−1
+3*3
x
−12<0
1
*3
2x
+3*3
x
−12<0
3
podstawiamy t=3
x
, t>0
1
t
2
+3t−12<0
3
Δ=25
√
Δ
=5 t
1
=−12, t
2
=3 t∊(−12,3) i t>0 stąd t∊(0,3) zatem 3
x
>0 i 3
x
<3 x∊R x<1 stąd x∊(−
∞
,1)
26 sty 13:45