Dla jakich wartości parametru m równanie ma co najmniej jeden pierwiastek ?
wojtek: (2log
0,5 m−1)x
2 − 2x + log
0,5 m = 0
Zakładam, że Δ ≥ 0 i że m−1 > 0 ( co namniej jedno rozw. i m −1 bo z praw własności log )
Δ = 4 − (2log
0,5 (m−1))*(log
0,5m)
4 − (2log
0,5 (m−1))*(log
0,5m) ≥ 0
4 ≥ (log
0,5 (m−1)
2)*(log
0,5m)
4 ≥ (log
0,5 (m
2− 2m+ 1))*(log
0,5m)
m
2 − 2m + 1 ← z tego liczę deltę, która wychodzi zero, a więc m = −b/a = 1, co kłóci się z
moim założeniem na początku bo wtedy log * log wychodzi zero, a to bez sensu.
Proszę o pomoc
26 sty 13:29
wojtek: Help !
26 sty 13:45
Kaja: oj chyba źle sobie deltę policzyłeś, tam przed tym nawiasem powinno być jeszcze 4.
26 sty 13:47
Kaja: ponadto powinieneś założyć, że współczynnik stojący przy x2 ma być różny od zera (wtedy
równanie będzie kwadratowe). rozważ również przypadek kiedy (2log0,5m−1=0 (wtedy równanie
jest liniowe).
26 sty 13:49
wojtek: Którą deltę? Pierwszą ? W którym miejscu ?
26 sty 13:49
wojtek: Faktycznie. Dzięki ! Licze raz jeszcze
26 sty 13:51
wojtek: No, ale gdy równanie będzie liniowe to nie policzę dla jakich wartości m ... ta 4 nic mi nie
pomogła
26 sty 13:55
Kaja: a czemu nie policzysz? trzeba rozwiązać równanie 2log0,5m−1=0
26 sty 13:57
Kaja: | | √2 | |
stąd dostaniemy, że m= |
| |
| | 2 | |
26 sty 13:59
Kaja: | | √2 | |
wtedy −2x+log0,5 |
| =0 a to chyba ma jedno rozwiązanie  |
| | 2 | |
26 sty 14:01
Kaja: | | √2 | |
więc na pewno m= |
| jest dobre, bo wtedy równanie ma 1 rozw. |
| | 2 | |
26 sty 14:02
Kaja: zwróć uwagę, że to we współczynniku a ta liczba logarytmowana to m a nie m−1.pewnie dlatego ci
nie wychodzi.
26 sty 14:04
wojtek: Hmm być może

coś mi jednak nie pasuje. Jak na zadanie maturalne dość trudne by było ..
26 sty 14:05
Kaja: załóż, że m>0 i a≠0 i Δ>=0. to jest ten pierwszy przypadek, a drugi to to co pisałam, czyli
zakładamy, że to co stoi przy x2 równa się zero i wtedy mamy równanie liniowe.
26 sty 14:06
Dominik: modl sie o takie zadania na maturze.

wszystkie funkcje z parametrem robi sie schematycznie.
26 sty 14:08
wojtek: No tak, ale to tylko przy założeniu że współ. a = 0 a wtedy równanie jest liniowe. Zakładam, że
m −1 > 0 bo właśnie żeby a > 0 z praw własności log
26 sty 14:08
wojtek: No to jeśli a≠0 to jest to co stoi przy x2
26 sty 14:10
wojtek: Dominik, to może coś podpowiedz

skoro takie proste
26 sty 14:11
Dominik: masz do czynienia z rownaniem kwadratowym z parametrem. kiedy takie rownanie ma conajmniej 1
rozwiazanie? w 3 przypadkach:
I a ≠ 0, Δ ≥ 0
II a = 0, b ≠ 0
III a = 0, b = 0, c = 0
oczywiscie mowa o rownaniu postaci ax
2 + bx + c = 0
zapisz odpowiednie rownania dla 3 przypadkow, uwzglednij dziedzine funkcji logarytmicznej i
wsio.
26 sty 14:13