PW: Jak zawsze w metodzie 'przez podstawienie" trzeba zobaczyć złożenie funkcji. Pierwsza w
kolejności wykonywania ("wewnętrzna") jest funkcja f(x)=3x. Druga w kolejności ("zewnętrzna")
jest funkcja
g(u)=ctgu.
Całka funkcji złożonej daje się ładnie policzyć (jest na to wzór), jeżeli mamy
∫g(f(x)
.f'(x)dx
U nas nie ma nic, co miałoby być tą f'(x) − a dobrze by było, gdyby tam stało (3x)', czyli 3.
No to piszemy
| | 1 | | 1 | |
|
| ∫ctg(3x).(3x)'dx= |
| ln|sin(3x)| +C |
| | 3 | | 3 | |
(to gotowy wzór).
Podstawieniem było t=3x, piszą to mechanicznie tak:
i podstawiają:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ctg(3x)dx=∫ctg(t) |
| dt= |
| ∫ctg(t)dt= |
| ln|sin(t)|= |
| ln|sin(3x)| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |