równanie
Kamcio :): Dla jakich a równanie cos4x+(a+2)sin2x−(2a+5)=0 ma rozwiązanie?
trochę przerabiam:
cos4x+(a+2)(1−cos2x)−(2a+5)=0
cos4x+a+2−(a+2)cos2x−(2a+5)=0
cos4x−(a+2)cos2x−a−3=0
cos2x=t , t∊<0,1>
t2−(a+2)t−(a+3)=0
Równanie ma rozwiązanie ⇔ (Δ≥0 i t1∊<0,1> i t2∊<0,1>) ⇔
(Δ≥0 i
t1*t2≥0 i
t1+t2≥0 i
(t1−1)(t2−1)≥0 i
t1+t2−2≤0)
Rozwiązuje wszystkie warunki:
− Δ≥0 ⇔ (a+2)2+4(a+3)=a2+8a+16 i Δ≥0 ⇔ (a+4)2≥0 ⇔a∊R
ze wzorów Viete'a
− t1*t2≥0 ⇔ −a−3≥0 ⇔ a≤−3
− t1+t2≥0 ⇔ a+2≥0 ⇔ a≥−2
−(t1−1)(t2−1)≥0 ⇔ t1t2−(t1+t2)+1≥0 ⇔ −a−3 −a−2+1≥0 ⇔ a≤−2
− t1+t2−2≤0 ⇔ a+2−2≤0 ⇔ a≤0
(a∊R i a∊(−∞,−3> i a∊<−2,∞) i a∊(−∞,−2> i a∊(−∞,0>)
i tutaj mam problem, bo wychodzi tak jakby a miało należeć do zbioru pustego, a odpowiedź mam
podaną a∊<−3,−2> sprawdzi mi to ktoś?
26 sty 13:20
Kamcio :) : hmm?
26 sty 13:46
Kamcio :) : i od razu mam drugie podobne zadanie. Dla jakich wartości parametru a suma kwadratów
pierwiastków rzeczywistych równania x
2−ax−a+3=0 osiąga najmniejszą wartość?
nie wiem jakim cudem, nie mogę doszukać się błędu, sprawdzałem anwet czy dobrze pamiętam wzory
viete'a , na współrzędne wierzchołka, robiłem 3 razy, za każdym razem ten sam, zły wynik
(wychodzi mi dla a=−1) , sprawdziłem wynik podany w odpowiedzi (a=2) jest dobry, ale nie mam
pojęcia jak do niego dojść i co robię źle...
x
2−ax−a+3=0
Δ≥0 i x
12+x
22 − najmniejsze
−Δ=a
2+4(a−3)=a
2+4a−12 i Δ≥0 ⇔ (a+2)
2≥16 ⇔ a+2≥4 lub a+2≤−4 ⇔ a≥2 lub a≤−6 ⇔ a∊(−
∞,−6> u
<2,
∞)
Ze wzorów Viete'a:
x
12+x
22 = (x
1+x
2)
2−2x
1x
2=a
2+2(a−3)=a
2+2a−6
f(a)=a
2+2a−6
uzyskaliśmy funkcję kwadratową f(a) o dodatnim współczynniku przy a
2, zatem funkcja przyjmuje
| | −2 | |
wartość najmniejszą dla a= |
| =−1 |
| | 2*1 | |
I nie mam pojęcia co tu jest źle...
26 sty 14:03
Kamcio :) : pomijam już to że dla a=−1 Δ<0 , po prostu chcę znaleźć błąd −,−
26 sty 14:05
jikA:
Mając funkcję f(a) = a2 + 2a − 6 wiemy że ona przyjmuje wartość najmniejszą dla a = −1 lecz
a ∊ (−∞ ; −6] ∪ [2 ; ∞) teraz sprawdzamy wartości na krańcach przedziału czyli dla a = −6 oraz
a = 2 żeby dowiedzieć się dla jakiego a mamy najmniejszą wartość funkcji f(a) = a2 + 2a − 6
f(−6) = 18
f(2) = 2
tak więc dla a = 2 nasza funkcja przyjmuje najmniejszą wartość.
26 sty 15:55
Kamcio :) : omg, bez kitu xD dzieki

a zadanie pierwsze?
26 sty 16:23
Kamcio :) : podrzucam
26 sty 21:34
Kamcio :) : :⊂
26 sty 22:20
Kamcio :) : ΩΩ
26 sty 23:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
zad 1.
BŁĄD ... zalożenia dobre, itd. ... ale ... wyznacz t1 i t2 a zobaczysz co się dzieje
27 sty 00:02
Kamcio :) : w jakim sensie wyznaczyć?
27 sty 00:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
teraz juz widzisz jak paskudny to byl przyklad

zresztą ... rozwiązywałeś przy zalożeniu, że OBA t
1 i t
2 będą 'odpowiednie' ... a dlaczego
tak zakładasz
27 sty 00:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
wyznaczy ... jawną postac t
1 i t
2
t
2 = ....
27 sty 00:04
Kamcio :) : czyli założenie powinno być po prostu że t1∊<0,1> i t2∊R?
27 sty 00:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
nieee
wyznacz t
1 i t
2 i mi je napisz tutaj
27 sty 00:06
27 sty 00:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
i dalej .... opuszczaj mi moduły
27 sty 00:10
27 sty 00:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
chce mieć piękne postaci t1 i t2 razem z opisami co jest sprzeczne a co niekoniecznie z
podstawowym zalożeniem ... t∊<0,1>
27 sty 00:11
Kamcio :) : a∊(−
∞,−4) a∊<−4,
∞)
| | a+2−a−4 | | a+2+a+4 | |
t1= |
| =−1 lub t1= |
| =a+3 |
| | 2 | | 2 | |
| | a+2+a+4 | | a+2−a−4 | |
t2= |
| =a+3 t2= |
| =−1 |
| | 2 | | 2 | |
Wychodzi coś śmiesznego
27 sty 00:13
Kamcio :) : to teraz tak:
gdy a∊(−∞,−4)
t1 sprzeczne
t2 − a+3∊<0,1> ⇒ a∊<−3,−2>
czyli a∊∅
gdy a ∊ <−4,∞)
t1 − a+3∊<0,1> ⇒ a∊<−3,−2>
t2 sprzeczne
czyli a∊<−3,−2>
27 sty 00:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
i teraz widzisz dlaczego NIE MOGŁO Ci wyjść z tego jak Ty liczyłeś


jak mogły Ci wyjść te wszystkie wartunki ... skoro t
1 = −1
27 sty 00:17
Kamcio :) : racja, dziękuję
27 sty 00:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
zawsze tak wyjdzie w końcu (chodzi o moduł)
|x| =
+/− x (zależy od znaku wartości 'x')
| | −b +/− √Δ | |
a przecież x1,2 = |
| |
| | 2a | |
i się zamiany znaków 'znoszą'
27 sty 00:20
Kamcio :) : mogłem zauważyć że skoro delta się zwinęła do wzoru to da się ładnie podstawić, jednak
matematyka w liceum zabija myślenie, jak się zrobi 50 zadań, w którym w każdym trzeba wymyśleć
warunki kombinując przy tym jak w tym wzory vietea wykorzystać, to potem człowiek sobie nie
radzi z czymś bardziej nietypowym ;<
27 sty 00:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
dlatego napisałem ... "teraz juz widzisz jak paskudny to byl przyklad

"


powodzenia na maturze
27 sty 00:29
Kamcio :) : matura za rok ponad

teraz mnie czeka olimpiada agh i to do niej takie pokręcone przykłady
robię
27 sty 00:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to powodzenia na olimpiadzie ... miłego ... ja spadam
27 sty 00:32
Kamcio :) : dziekuje

dobranoc
27 sty 00:33
Mila: Nie mogę się doczytać w tym gąszczu komentarzy, czy już wszystko rozwiązałeś?
Czy masz wątpliwosci , to napisz.
27 sty 17:11