ZW w logarytmie
matix: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = log
2 x * log
8 x − log
4 x
Sprowadziłem wszystkie do podstawy 2
| | log2 x | | log2 x | | (log2 x)2 | |
log2 x * |
| − |
| = |
| − |
| | log2 8 | | log2 4 | | log2 8 | |
Co dalej? Proszę o pomoc!
26 sty 13:02
elizka: również poproszę o pomoc w tym zadaniu!
doszłam do momentu, w którym
x
1 = 1 oraz x
2 = 2
√2
co powinnam dalej z tym zrobić?
11 gru 18:57
Rafał28: #matix
dalej jest tak:
log2 8 = 3
log2 4 = 2
f(x) = 13(log2 x)2 − 12log2 x
t = log2 x
g(t) = 13t2 − 12t
Wierzchołek paraboli g to W(38, −316)
ZWg = <−316, +∞), zachodzi to dla
t=38, log2x = 38, czyli x=23/8
czyli g(t) > −316, czyli g(log2 x) > −316
x>0, wierzchołek się mieści w prawej części układu, czyli ZWf = ZWg
11 gru 20:13