matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka wymierna
student:
dx
∫
x
4
+x
3
+x
2
26 sty 12:45
Artur z miasta Neptuna:
Wskazowka ... rozklad na ulamki proste
26 sty 12:57
student:
−dx
dx
xdx
domyślałem się i mam ∫
+∫
+∫
x
x
2
x
2
+x+1
−dx
∫
=−ln|x|
x
dx
1
∫
=−
x
2
x
xdx
∫
i tu mam problem.
x
2
+x+1
26 sty 13:08
k:
pochodna mianownika to 2x+1
xdx
1
2xdx
∫
=
∫
=
x
2
+x+1
2
x
2
+x+1
1
2x−1+1
1
2x+1
1
−1
∫
dx=
∫
dx+
∫
dx
2
x
2
+x+1
2
x
2
+x+1
2
x
2
+x+1
teraz już sobie poradzisz?
26 sty 13:53
student:
teraz już tak, dzieki
26 sty 13:59