wielomiany
prosze o pomoc: Dobierz liczby a i b tak, aby wielomiany P(x)= ax3 −2bx3 + 3x2 − 2x+5
i Q(x) = 3x3 + 3x2 −ax + 3bx +5 byly równe.
Proszę o pomoc i dokladne wytłumaczenie
26 sty 12:33
Dominik: najprosciej mowiac wspolczynniki obu wielomianow przy odpowiednich potegach x musza byc sobie
rowne.
26 sty 12:34
Kaja: wielomiany są równe wtedy, gdy ich współczynniki przy odpowiednich potęgach są równe.
26 sty 12:35
Kamcio :): Kaja, trzeba trochę uściślić. Wielomiany są równe wtedy, gdy ich współczynniki przy
odpowiednich potęgach są równe i są tego samego stopnia
26 sty 12:37
Kaja: P(x)=(a−2b)x3+3x2−2x+5
Q(x)=3x3+3x2+(−a+3b)x+5
zatem skoro mają być równe muszą zachodzić równości:
a−2b=3 i −a+3b=−2
weź to w układ równań i wylicz a i b
26 sty 12:38
prosze o pomoc: ok dzieki
26 sty 12:41
Kaja: Kamcio masz rację, ale jeśli miały by inny stopień to automatycznie nie wszystkie współczynniki
będą się zgadzały
26 sty 12:41
Kaja: zresztą w mojej książce przy podrozdziale równość wielomianów jest napisane, że wielomiany u i
w są równe wtedy i tylko wtedy, gdy ich współczynniki przy tych samych potęgach są równe.
26 sty 12:43
Dominik: bo gdy maja takie same wspolczynniki to sila rzeczy sa tego samego stopnia.
26 sty 12:43