wielomiany
prosze o pomoc: Napisz wielomian w postaci an xn + an−1 xn−1 + ... + a2 x2 + a1 x + a0
znając jego wszystkie współczynniki i określ jego stopień.
a7 =2
a6 = a4 =0
a5 = −5
a3 = −1/2
a2 = a1 = a0 = √2
prosze o pomoc i dokladne wytłumaczenie
26 sty 12:25
Kaja: podstaw do tego wzoru współczynniki.
| | 1 | |
2x7+0x6−5x5+0x4− |
| x3+√2x2+√2x+√2= |
| | 2 | |
| | 1 | |
2x7−5x5− |
| x3+√2x2+√2x+√2 |
| | 2 | |
26 sty 12:32
Kaja: stopień wielomianu to najwyższa potęga w jakiej występuje tu x czyli 7.
26 sty 12:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1 ... zapisujesz wielomian w postaci podanej w zadaniu ... masz współczynniki a
i podane
... więc w czym problem

krok 2 ... co to jest stopień wielomianu

odpowiedz, a będziesz potrafił to zrobić.
koooniec
26 sty 12:33
prosze o pomoc: w tym problem ze nie bylam w szkole 3 tyg a to nowy dział. I nie ogarniam tego.
26 sty 12:46
Artur z miasta Neptuna:
A przez te 3tygodnie to sie w domu nie uczylas

dlaczego
26 sty 12:55