nierówność
kiercul: √x+6>x
Rozwiązać
26 sty 12:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1. zalożenia
krok 2. patrząc na założenia ... 2 obustronnie
krok 3. rozwiązujesz nierówność kwadratową
26 sty 12:14
kiercul: tylko że jakie tu będą założenia?
na pewno dziedzina D=<−6,∞)
teraz podnoszenie do kwadratu i tutaj mam problem, bo jak na moj gust to powinno być
x+6>x2 lub x+6<−x2
tylko że tak nie wychodzi ;<
26 sty 12:34
kiercul: pomoże ktoś?
26 sty 13:07
Dominik: x > 0 i podnosisz do kwadratu
x < 0 sprzecznosc
wiesz czemu?
26 sty 13:10
Dominik: pierwiastek drugiego stopnia przyjmuje wartosci z jakiego przedzialu?
26 sty 13:15
kiercul: Dlaczego sprzeczność dla x<0 ? dla x<−6 to się zgodzę, ale przecież pierwiastek zawsze jest
większy od liczby ujemnej, więc np x=−4 , mamy : L=√−4+6=√2>−4=P
26 sty 13:22
kiercul: moglibyście to zrobić po prostu od początku do końca?
26 sty 13:27
pigor: ..., no to np. tak : jak zauważyłeś
Dn={x: x ≥−6},
więc
√x−6 >x ⇔ (−6≤ x <0 i
√x+6 >x) lub (x ≥0 i
√x+6 >x /
2) ⇔
⇒
(*) −6≤ x<0 lub (x+6 >x
2 i
(**) x ≥0) ⇒ x
2−x−6< 0 ⇔
⇔ (x−3)(x+2)< 0 ⇔ −2< x< 3 ⇒ stąd i
(**) 0≤ x<3 , zatem
−6≤ x<0 lub 0≤ x<3 ⇔
−6≤ x<3 ⇔
x∊<−6;3)
26 sty 13:42