matematykaszkolna.pl
algebra idalia: wyznaczyć współrzędne wielomianu g(x)=3x2−2x−2 w bazie (2+x,3−x,x2+4) w przestrzeni liniowej W2(R) proszę o pomoc
26 sty 12:12
Artur_z_miasta_Neptuna: α*(2+x) + β*(3−x) + γ*(x2+4) = 3x2 −2x−2 wyznacz α,β,γ ∊R
26 sty 12:21
idalia: a mógłbyś mi pomóc to wymnożyć bo nie bardzo wiem jak:(
26 sty 12:24
PW: @idalio. obawiam się, że w ogóle nie rozumiesz co tu się dzieje. Przy takim sformułowaniu zadania trzeba dużej wiedzy i wyrozumiałości dla autora, żeby zrobić to tak jak Artur. Czy wiesz, o jakiej przestrzeni liniowej mówimy − jakie są jej elementy, wymiar i podstawowa baza? Co to znaczy, że (2+x,3−x,x2+4) jest bazą tej przestrzeni liniowej? J e d e n element jest bazą − to znaczy, że przestrzeń jest j e d n o w y m i a r o w a, czy to jest taki "genialny skrót myślowy" (żeby studenci nie rozumieli).
26 sty 12:48
idalia: PW prosiłam o pomoc w rozwiązaniu a nie wymądrzanie się, chodzi mi pomoc jeśli nie chcesz jej udzielić to trudno, nie musisz od razu pokazywać swojej wyższości nad innymi
26 sty 12:54
PW: Niesprawiedliwie oceniasz moje intencje. Przepraszam, jeśli Cię uraziłem. Obserwuję tutaj zjawisko "jak to się robi" − wielu pytających nie chce zrozumieć co się dzieje, tylko dostać wynik, przepisać go i mieć złudzenie dobrze wykonanej roboty. Przecież widzę − nie umiesz skorzystać z twierdzenia "równe wielomiany mają jednakowe współczynniki przy odpowiednich potęgach". To poziom podstawowy w liceum. Dlatego zachęcałem Cię, żebyś odpowiedziała sobie na podstawowe pytania o rozważanej przestrzeni. Jestem już stary i dodam na koniec: mnie to nudzi, te banalne pytania, ten żenująco niski poziom niektórych studentów. To nie jest aluzja do Ciebie, chcę tylko powiedzieć, że musiałbym mieć coś z głową, żeby spędzać tu sporo czasu dla "wymądrzania się" i "pokazywania wyższości", mam trzeźwy osąd swojej niewielkiej wiedzy. Zastanawia mnie natomiast ta arogancja − ktoś nie wie, chce pomocy, a rozdaje kuksańce − chyba po to,żeby w przyszłości pominąć jego pytania.
26 sty 13:28
idalia: Masz rację skoro "obserwujesz tutaj" to zajmij się tym dosłownie, a nie komentowaniem, bo jak widzisz to jest zbędne i nikomu w niczym nie pomaga
26 sty 13:41
ada: Ja zamiast alfa beta używam:α012 i mi wyszlo ze α0=−5,α1=−3,α2=3 jesli ktos wie czy to jest dobrze to niech napisze to wstawie cale rozwiązanie ukladu
27 sty 18:31