przekształcenia funkcji - logarytmy
matix: Przekształcając wykres funkcji f(x) = log2 x, naszkicuj wykres funkcji g(x) = 0,5log2 x2 i
wykres funkcji h(x) = log2 (x2 − x) − log2 (1−x)
Proszę o pomoc!
26 sty 12:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
własności logarytmów się kłaniają
0,5 log
2x
2 = log
2 √x2 = log
2 |x|
oraz
| | x2−x | |
log2(x2−x) − log2(1−x) = log2( |
| ) = log2 (−x) |
| | 1−x | |
pamiętaj o dziedzinach (od nich zawsze się zaczyna)
26 sty 12:14
T:
... popatrz dokładnie na to g(x) −
| | x(x−1) | |
a h(x)=log2 |
| =log2(−x)
|
| | 1−x | |
...pamiętaj o załozeniach −
26 sty 12:16
matix: Bardzo dziękuję, rzeczywiście, podstawy jeśli chodzi o wiedzę, no ale.. dzieki raz jeszcze!
26 sty 12:18