pytania
bartekcmg: 1.Czy maksimum GLOBALNE może wystąpić także w punkcie, w którym nie istnieje pochodna? Jeśli
tak, to dlaczego

2.Czy zawsze gdy 2 funkcje mają skończone granice przy x−>
∞ , to ich różnica ma granicę

(co
to znaczy w ogóle skończona granica)

z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi
26 sty 11:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
1. Oczywiście ... to że pochodna nie istnieje w jakimś punkcie x0 nie musi oznaczać, że w tym
punkcie funkcja nie przyjmuje wartości
przykład (standardowy): f(x) = |x|
2. to znaczy tyle co limx−>∞ f(x) = f ⋀ limx−>∞ g(x) = g ⇒ limx−>∞ (f(x)−g(x)) = f−g
gdzie f,g ∊R
26 sty 11:57
bartekcmg: 3.Czy zawsze, gdy −1 i 1 należą do dziedziny f.nieparzystej, to 0 też należy do dziedziny

4.Czy funkcja f(x)=x
4−x
2 jest różnowartościowa
26 sty 12:44
Artur z miasta Neptuna:
3. A co ma piernik do wiatraka

f(x)= 1/x
4. a to juz sam sprawdz ... jaka jest definicja roznowartosciowosci funkcji
26 sty 12:58
Artur z miasta Neptuna:
Ewentualnie wskazwka ... czy funkcja parzysta moze byc roznowartosciowa
26 sty 13:03
bartekcmg: nie może być, bo wtedy prosta pozioma może przeciąć wykres w więcej niż jednym punkcie.
Ale w 3. nie wiem w końcu...
26 sty 13:13
Artur z miasta Neptuna:
Podalem Ci funkcje ... co to jest za funkcja
26 sty 13:35
bartekcmg: nieparzysta... i x≠0 aha czyli 0 nie należy do D
26 sty 13:39