trygonometria
pic: | | 1 | |
Rozwiąż równanie: sin4x − cos4x = |
| w przedziale x ∊ <0; 2π>. |
| | 2 | |
Ja bym pomnożył całość przez (−1) i zapisał to w postaci:
chciałem skorzystać z wzoru na podwójny cosinus ale ta potęga "4" mi przeszkadza...
proszę o pomoc
26 sty 11:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
a zauważ że:
cos4x = (cos2x)2
sin4x = (sin2x)2
i masz po lewej stronie możliwość skorzystania ze wzoru skroconego mnożenia ... skorzystaj z
tego
26 sty 11:53
pic: ano taa. kurde nie wpadłem na to! dzięki!
| | 1 | |
(cos2x)2 − (sin2x)2 = − |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
(cos2x − sin2x)(cos2x + sin2x) = − |
| |
| | 2 | |
Drugi nawias to jedynka trygonometryczna wiec się to redukuje
Teraz już sam dam radę.
Jeszcze raz dzięki!
26 sty 12:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
spoko
pamiętaj −−− połowa sukcesu to 'zauważenie myku'
26 sty 12:03