zad
sylwia gdańsk: pole trojkata wynosi 20 a jeden z jego katow 150 wiedzac ze dlugosc wysokosci poprowadzonej z
wierzcholkow katow ostrych pozostaja w stosunku 5:4 oblicz dlugosc bokow trojkata przy kacie
rozwartym
8 cze 15:44
sylwia gdańsk: wie ktos?
8 cze 15:51
sylwia gdańsk:
8 cze 16:41
sylwia gdańsk: Eta poradzisz cos?
8 cze 17:12
sylwia gdańsk:
8 cze 17:35
tim: A mogę ja?
8 cze 17:40
Eta:
No dobrze

..... przeprosiłas mnie ładnie

więc Ci pomogę!
8 cze 17:44
Eta:
Ok Timuś , pomagaj
8 cze 17:45
Eta:
Tim ..... pomagasz ? czy nie? ...
8 cze 17:49
tim: jA.
8 cze 17:51
sylwia gdańsk: wiec?
8 cze 17:55
tim:

Mamy trzy wzory na pole:
| | a * ha | | b * hb | |
a * b * sinα, |
| lub |
| |
| | 2 | | 2 | |
5h
a = 4h
b
Mamy więc:
Układ równań:
ab = 40
bh = 40
Przyrównujemy:
ab = bh
a = h
Więc:
ab = 40
a
2 = 50
a =
√50
Dobrze?
8 cze 17:57
Eta:
a= 8 b= 10
8 cze 18:01
sylwia gdańsk: Eta rozwiazesz tak jak powinno byc?
8 cze 18:02
Eta:
Timuś b= 54*a
8 cze 18:04
sylwia gdańsk: heh
8 cze 18:04
sylwia gdańsk: czyli dobrze czy jak?
8 cze 18:10
Eta:
Jeżeli przyjmiesz
to rozwiązanie tak jak u Tima :
a=
√50 = 5
√2
to: b=
45*5
√2 = 4
√2
to po takich samych podstawieniach otrzymasz
a= 8 b= 10
w zad. nie jest powiedziane , który stosunek wysokości jest podany.
8 cze 18:24