magda: zapisz równanie z niewiadomą x typu |x−a|=b, jeśli dany jest jego zbiór rozwiązań :
{ 2− √3 ; 2+ √3 }
26 sty 11:42
T:
... korzystasz z odległości na osi liczbowej
W Twoim zapisie ... szukasz |x−a|=b szukasz liczb odległych o b od liczby a
zatem a=2 b=√3
czyli |x−2|=√3
26 sty 12:11
magda: nie rozumiem dalej czemu a=2 a b=
√3
26 sty 12:24
jikA:
Można to zrobić również naokoło
|x − a| = b jeżeli b ≥ 0 to
(x − a)
2 = b
2
x
2 − 2ax + a
2 − b
2 = 0 i skoro wiemy że x
1 = 2 +
√3 oraz x
2 = 2 −
√3 to
x
1 + x
2 = 2a ⇒ 2 −
√3 + 2 +
√3 = 2a ⇒ a = 2
x
1x
2 = 2
2 − b
2
(2 −
√3)(2 +
√3) = (2 − b)(2 + b) ⇒ b =
√3.
Ogólnie jeżeli masz równanie postaci |x − a| = b to
| | x1 − x2 | |
b = |
| gdzie x1 > x2. |
| | 2 | |
26 sty 12:36