równanie trygonometryczne
ahu8: sin4x+cos4x=2/3, oblicz cos2x
aż się prosi, żeby to tak zrobić:
(sin2x+cos2x)2−2sin2xcos2x=2/3
1−2/3=2sin2xcos2x
1/3=2sin2xcos2x
1/3=2(1−cos2x)cos2x
1/3=(2−2cos2x)cos2x
2cos4x−2cos2x+1/3=0
już nie podstawiam t, nie liczę Δ, bo nie trzeba, a cos2x tak czy siak mi nie wychodzi...
26 sty 11:15
2 klasa liceum: Zaczne od 3ciej linijki
1/3=2sin2xcos2x
13=sin22x
z jedynki tryg.:
sin22x+cos22x=1
cos22x=23
cos2x=√63 lub cos2x=−√63
26 sty 11:26
ahu8: Takie buty

Potęgi bywają mylące i wahałam się czy używać tego wzoru czy nie (sin2x=2sinxcosx)
Wielkie dzięki za rozjaśnienie umysłu!
26 sty 11:37