równanie z parametrem
Lilka: Witajcie mam do rozwiązania równanie z parametrem, doszłam do pewnego momentu i średnio wiem co
dalej.
mx2 − 3x + m = 0
obliczyłam z tego Δ i wyszła mi √5 i teraz nie wiem co dalej
26 sty 10:51
2 klasa liceum: jakim cudem Δ wyszła Ci
√5 skoro masz parametr

Δ=9−4m
2
I co masz dalej zrobić? Sprawdzić ilość rozwiązań w zależności od m? jakiś warunek dotyczący
pierwiastków?
26 sty 10:54
PW: Za szybko. Zacząć od parametru m=0. Wtedy równanie ma postać
0x2−3x−0=0
czyli
−3x=0
i jako równanie liniowe ma jeden pierwiastek x=0.
Teraz zakładamy, że m≠0, czyli jest to "prawdziwe" równanie kwadratowe, czyli można posłużyć
się wyróżnikiem Δ.
Rozpatrujesz 3 możliwości:
1. Δ<0 − równanie nie ma pierwiastków
2. Δ=0 − równanie ma jeden pierwiastek
3. Δ>0 − równanie ma dwa pierwiastki (tu trzeba pominąć m=0, bo ten przypadek już jest
rozpatrzony na wstępie).
26 sty 11:16
Lilka: no dobra, ale jak mam sprawdzić ilość rozwiązań jak mam nieznane
26 sty 11:17
Lilka: dziękuję PW, teraz już mi się rozjaśniło
26 sty 11:18