rysowanie wykresu
niki: Korzystając z wykresów funkcji f(x)= | x
2 − 5x +3|. Korzystając z wykresu funkcji f, podaj
rozwiązania równania |x
2−5x+3|=3.
Byłabym wdzięczna za rozwiazanie i wytłumaczenie
26 sty 10:11
2 klasa liceum: nie umiem tutaj rysować, ale chodzi o narysowanie wykresu funkcji f(x)=|x2−5x+3| (rysujesz
wykres f1(x)=x2−5x+3 poprzez obliczenie miejsc zerowych, wierzchołka i podstawienie kilku
punktów , ramiona skierowane do góry→odbijasz to co jest pod osią OX względem tejże osi i masz
wykres funkcji f(x))
Potem narysowanie prostej y=3 i po prostu odczytanie punktów przecięcia.
26 sty 10:18
tech: To tak:
f(x)= | x
2 − 5x +3|
Δ=13 p(Δ)=
√13
x
1= 5+
√13)/2
x
2= (5−
√13)/2
Dla x∊(−
∞
5−
√13)/2> u <(5+
√13)/2; +
∞)
f(x)=x
2−5x+2 i rysujesz dla tych x na górze
Dla x∊((5−
√13)/2

5+
√13)/2)
f(x)=−x
2+5x−3
Liczysz p i q i też rysujesz
Później patrzysz z rysunku kiedy wykres przecina prosta y=3
26 sty 10:19