planimetria
schatz: Czy mogłabym prosić o pomoc w poniższych zadaniach?
1) Symetralna boku rombu zawiera jego wierzchołek. Znajdź miary kątów tego rombu.
2) Udowodnij, że dwusieczne dwóch sąsiednich kątów równoległoboku są prostopadłe.
3) Wysokości równoległoboku są równe h1 i h2, a obwód jest równy 2p. Znajdź sinus kąta
równoległoboku.
8 cze 15:42
Basia: Pomagam
8 cze 15:48
Basia:

symetralna boku jest do niego prostopadła i przechodzi przez jego środek
△AED jest prostokątny
jeżeli liceum to
| | a2 | |
cosα= |
| = 12 ⇒ α=60 ⇒ γ=180−60=120 |
| | a | |
jeżeli gimnazjum to
△AED i △BED są przystające bo AE=BE=
a2; DE jest wspólnym bokiem i
∡AED =∡BED=90
stad:
BD=AD=a
czyli
△ABD jest równoboczny ⇒α=60 ⇒ y=180−60=120
Napisz czy gimnazjum czy liceum (do pozostałych)
8 cze 15:59
schatz: liceum
8 cze 16:01
Basia:

w równoległoboku α+β=180
∡SAD =
α2 bo AS jest dwusieczną kąta α
∡SDA =
β2 bo DS jest dwusieczną kąta β
∡SAD+∡ASD+∡SDA = 180 (bo są to kąty tr.ASD)
α2+∡ASD+
β2=180
∡ASD = 180 −
α2 −
β2 = 180 −
12*(α+β) = 180 −
12*180 =
180−90=90
∡ASD=90 ⇒ AS ⊥ DS
8 cze 16:07
Basia:

dane: h
1; h
2; p
2a+2b=2p /:2
a+b=p
| h1 | | h2 | |
| + |
| = a+b = p |
| sinα | | sinα | |
h
1+h
2 = p*sinα
8 cze 16:17
schatz: bardzo Ci dziękuję.

uratowałaś mi życie !
8 cze 16:18