pytanie o liczbe eulera
megi: ex=0 jak to obliczyć?
25 sty 22:59
Dominik: x∊∅
25 sty 23:00
megi: czemu? tak jest zawsze



?
25 sty 23:02
Dominik: nie ma takiego wykladnika potegi, zeby jakas liczba dala zero.
25 sty 23:03
Dominik: zbior wartosci f(x) = ex to (0, ∞)
25 sty 23:03
Saizou : ,bo
ln0=x
25 sty 23:04
megi: czyli po prostu nie ma takiego rozwiazania?
25 sty 23:06
Dominik: a co napisalem o 23:00?
25 sty 23:08
megi: ze x nalezy do zbioru pustego
25 sty 23:11
Dominik: wspaniale, ze odpowiedzialas sobie sama na pytanie z 23:06
25 sty 23:12
jikA:
Według mnie zapis x ∊ ∅ jest taki nie poprawny do końca bo skoro ∅ oznacza zbiór pusty to
jeżeli x należy do niego to chyba ten zbiór już nie jest pusty tylko zawiera element x taki to
trochę zapis nielogiczny ale tak uczą w szkołach.
25 sty 23:28
pigor: .. to nie jest jakaś ...

prawda, tylko formalny (umowny) zapis , że nie istnieje coś tam,
coś tam ...
25 sty 23:33
Dominik: tak zostalem nauczony, zatem tak tez robie
25 sty 23:37
25 sty 23:39
Nienor: Zapis x∊∅ oznacza, że de facto tego x nie ma. I jest to jak najbardziej logiczne.
26 sty 12:13
jikA:
Zapis x ∊ ∅ oznacza że x należy do zbioru pustego a nie że tego x nie ma.
26 sty 12:25
26 sty 12:26