równania
mki: ile trzeba użyć soli aby po zmieszaniu ze 150 g wody otrzymać roztwór o stężeniu 6,25 %Prosze o
wyjasnienie z kubeczkami
25 sty 22:42
Dominik:
nie wiem o jakie kubeczki chodzi − rozwiaz rownanie i tyle.
25 sty 22:45
Saizou :

1*x+0*150=0,0625(x+150)
25 sty 22:50
Eta:

100*x+0*150= 6,25(x+150)
x=..... = 10 g
25 sty 22:51
Eta:
25 sty 22:52
pigor: ... , np. tak : niech
x=? − szukana liczba gramów soli ,
to
100%x + 0%*150 = 6,25%(x +150) ⇔ x= 6,25%(x + 150) ⇔
⇔ 100x = 6,25x + 62,5*15 ⇔ 93,75x = 937,5 ⇔
x= 10 g . ...
25 sty 22:58
pigor: ... , przepraszam...

ale się "grzebałem" . ...
25 sty 22:59
PW: Matko jedyna, k u b e c z k i! Zwlaszcza wzruszajacy jest ten "procent co we wodzie plywa".
25 sty 23:07
Eta:
25 sty 23:19
pigor: ... no to może jeszcze równanie ...

ale dla wody :
100%*150 + 0%x = 93,75%(150+x) ⇔ 150+x= 150 : 0,9375 ⇔
⇔ 150+x= 160 ⇔
x=10 . ...
25 sty 23:28
mki: Dzięki za wszystko

Proszę o sprawdzenie zadania:
Ile gramów wody trzeba dodać do 200 g 15% roztworu cukru aby stężenie zmniejszyło się do 5%
0%*x+15%*200=5%(200+x)
15*200=5(200+x)
3000=1000+5x
−5x= − 2000
x=400g
25 sty 23:55
pigor: ... , bardzo ładnie . ...
26 sty 00:17
dorota: −3,25+2,75−0,6
1 paź 17:52