zadania
zadanie: rozloz wielomian na czynniki
(4x−1)2−(2y+3)2 ?
25 sty 22:34
magda1284: masz tu zwykłe wzory skróconego mnożenia...
25 sty 22:35
2 klasa liceum: (4x−1−2y−3)(4x−1+2y+3)=(4x−2y−4)(4x+2y+2)=4(2x−y−2)(2x+y+1)
25 sty 22:35
Cusack: a2−b2 = ... ?
25 sty 22:36
magda1284: poprawne rozwiązanie wygląda tak:
(4x−1)2= 16x2−8x+1
(2y+3)2=4y2+12y+9
16x2−8x+1−4y2+12y+9
po uporządkowaniu: 12x2−4y2−8x+12y+10
czyli: 8x2y2+4xy+10
25 sty 22:42
Dominik: @magda1824, nalezalo rozlozyc wielomian na czynniki
25 sty 22:43
Dominik: najlatwiej jest zauwazyc wzor skr mnozenia ktory podal Cusack
25 sty 22:43
Cusack: I to jest Twoim zdaniem rozłożone na czynniki ?
25 sty 22:44
2 klasa liceum: Rozkład na czynniki − doprowadzenie wyrażenia do postaci iloczynowej, a nie wymnożenie
wszystkiego
25 sty 22:44
zadanie: 16x2−9y2+6y−9 z tym tez mam problem
25 sty 23:11
Mila:
(4x−1)2−(2y+3)2 =
=(4x−1−(2y+3))*((4x−1+2y+3)=(4x−1−2y−3)(4x+2y+2)=
=(4x−2y−4)*(4x+2y+2)=
=2*(2x−y−2)*2*(2x+y+1)=
=4*(2x−y−2)*(2x+y+1)
25 sty 23:31