asadas
2 klasa liceum: Różniczkując tożsamość sin2x=2sinxcosx wykazać tożsamość cos2x=cos2x−sin2x.
Co to znaczy "różniczkując" ? wiem że to ma związek z pochodnymi więc prawdopodobnie umiem to
zrobić, tylko nie rozumiem polecenia
25 sty 22:33
Eta:
(sin2x)'= cos2x *(2x)'= 2cos2x
(2sinx*cosx)'= 2cosx*cosx+2*sinx*(−cosx)= 2(cos2x−sin2x)
to: 2cos2x= 2(cos2x−sin2x) /:2
cos2x= cos2x−sin2x
25 sty 22:44
Eta:
Poprawiam chochlika

(2sinx*cosx)
' =2cosx*cosx+2sinx*(−
sinx)= 2(cos
2x−sin
2x)
25 sty 22:55
PW: 
To jeszcze nie wszystko. Twierdzenie: Jezeli dwie funkcje maja jednakowe pochodne we
wszystkich punktach, to ...
Trzeba zatem jeszcze cos sprawdzic.
25 sty 23:00
Eta:
To już zostawiam .... "niby
2 klasa liceum"
25 sty 23:18
pigor: ... , różniczkowanie, to tylko nazwa jeszcze jednego działania, (znasz np. działanie
dodawanie , mnożenie , itp, itd) , czyli operacji 'liczenia" pochodnej funkcji i tyle . ...
25 sty 23:42