ru
ruse: Potrzebuje pomocy o co chodzi w prawdopobieństwie gdy mamy pytanie czy zdarzenie A i B sa nie
zależne ? na czym to polega ?
25 sty 22:29
PW: Na znajomosci definicji
P(A∩B)=P(A).P(B)
25 sty 22:42
123: Chodzi o to czy wynik zdarzenia A nie ma wpływu na wynik zdarzenia B.
25 sty 22:48
ruse: Wiec w przypadku zadania :rzucamy raz symetrczna kostka osmioscienna.Zdarzenie A polega na
wyrzuceniu parzystej liczby oczek a B na o otrzymaniu oczek podzielnych przez 4.czy zdarzenia
A i B sa zalezne
A = 4/8 = 1/2
B=2/8=1/4
I co dalej jezeli zrobie definicje : 1/2 *1/4 = 1/8 i co mi to daje ?
25 sty 22:57
Mila: A∩B− wypadła parzysta liczba oczek podzielna przez 4
A∩B={4;8}
| | 2 | | 1 | | 1 | |
P(A∩B)= |
| = |
| ≠ |
| zdarzenia nie są niezależne |
| | 8 | | 4 | | 8 | |
25 sty 23:02
pigor: ... , czyli ⇔ P(A/B)= P(A) . ...
25 sty 23:03