miejsca zerowe funkcji
ms: miejscami zerowymi funkcji
| | (x+1)(x2 − 4) | |
f(x) = |
| |
| | x2 + 4x + 4 | |
są liczby:
a −2, −1, 2 b −1 2 c −2 −1 d −2 2
wyszła mi delta zero i tylko jedno rozwiazanie, wiec coś poszło nietak.
proszę o pomoc
25 sty 22:02
bash:
na początek wyznacz dziedzinę...w tym wypadku x2+4x+4≠0, a potem rozwiąż równanie f(x)=0
25 sty 22:04
ZK: Dziedzina −mianownik≠0 czyli x2+4x+4≠0 i rozwiazujesz
Miejsca zerowe to licznik=0 wiec (x+1)(x2−4)=0 ⇒(x+1)(x+2)(x−2)=0 wiadomo kiedy to sie =0
po rozwiazaniu sprawdzasz czy ktores rozwiazanie nie nalezy do dziedziny wiec je odrzucasz
25 sty 22:24
pigor: ... , lub tak : zauważasz, że
| | (x+1)(x2−4) | | (x+1)(x−2)(x+2) | | (x+1)(x−2) | |
f(x)= |
| = |
| = |
| i x≠−2 ⇒ |
| | x2+4x+4 | | (x+2)2 | | x+2 | |
⇒
f(x)=0 ⇔ x+1=0 lub x−2=0 ⇔
x=−1 lub
x=2 ⇔
x∊{−1,2} . ...
25 sty 22:24