zbiór z wartością bezwzgl.
sunfruit: przedstaw następujące zbiory w postaci przedziałów, a jeśli, któryś z tych zbiorów jest
skończony to wwypisz jego wszystkie elemnty:
B={x∊C: |x+3|<6 i |x−1|>7} mógłby ktoś wytłumaczyć po kolei?bo nie rozumiem czemu odpowiedź
brzmi (−8;−7)
25 sty 21:55
Eta:

1/ |x+3|<6 ⇒ x+3<6 i x+3 > −6 to
x€ (−9, 3)
2/ |x−1|>7 ⇒ x−1>7 lub x−1<−7 to
x€ ( −∞, −6) U (1,∞)
3/ B = część wspólna 1/ i 2/ dla x€ C
B=
x€( −9, −6) i x€ C ⇒
x= { −8, −7} −−− tylko dwie liczby całkowite należą do
tego przedziału
odp: B= {−8, −7}
25 sty 23:15