zad
OLA: najwieksza i najmniejsza wartosc

dla:
f(x) = x
−x dla x ∊ (0,+
∞)
obliczyłam pochodną: e
−xlnx*(−lnx−
1x)
jak dalej wyliczyć x?
25 sty 21:51
jikA:
Źle policzona pochodna.
25 sty 21:54
OLA: a pomógłbyś?

bo cos mi sie pomieszało w obliczeniach
25 sty 21:58
jikA:
Zapisz jeszcze raz na spokojnie.
Ile wynosi [−x * ln(x)]'?
25 sty 21:59
OLA: no:
−1x − 1
25 sty 22:05
jikA:
To teraz popraw na początku swój zapis i powinno wyjść.
25 sty 22:05
jikA:
| | 1 | |
Przepraszam nadal jest źle. Pierwszy człon − |
| jest źle. |
| | x | |
25 sty 22:06
OLA: a wyliczyłam juz inaczej
x do potegi −x
zapisałam tak:
1/xx
i wyszlo −exlnx*(lnx+1)
−−−−−−−−−−
(exlnx)2
podstawiajac =0 przemnozylam przez mianownik, bo jest dodatni
i wyliczylam x = 1/e
a drugi nie wiem wlasnie jak rozbic:
−exlnx=0 hmm?
25 sty 22:06
jikA:
A po co takie komplikacje były robione do pochodnej?
Na początku dobrze liczyłaś tylko się pomyliłaś w nawiasie.
Teraz pytanie czy exln(x) może być równe 0?
25 sty 22:19
OLA: nooo nie, musi byc >0 ?
25 sty 22:49
jikA:
Nie musi być tylko jest większe od zera dla każdego x ∊ R nawet sama to napisałaś
"przemnozylam przez mianownik, bo jest dodatni". Teraz sprawdzasz czy w punkcie
| | 1 | |
x = |
| masz ekstremum jeżeli tak to jakie to ekstremum jest. |
| | e | |
25 sty 22:56
OLA: no tak, wiem ale chodzi mi o to jak mam zapisac te równanie exlnx = 0 czy jakos mam to
rozwiązać? nie za bardzo wiem jak mam to zapisac
25 sty 22:59
jikA:
Napisać że exln(x) ≠ 0 dla każdego x ∊ R.
25 sty 23:03
OLA: dziekuje

juz troche mi sie wszystko rozjaśniło !
25 sty 23:11