matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji
Nienor:
1+cosπx
lim
, x→1
tg
2
πx
1+cosπx
1+cosπx
1+cosπx
lim
=lim
*cos
2
πx=lim
*cos
2
πx=
tg
2
πx
sin
2
πx
1−cos
2
πx
(1+cosπx)cos
2
πx
cos
2
πx
(−1)
2
1
lim
=lim
=
=
(1+cosπx)(1−cosπx)
1−cosπx
1−(−1)
2
25 sty 21:34
pigor:
... , bardzo ładnie
. ...
25 sty 21:45