pilna pomoc
marysia: . Liczby są różnymi rozwiązaniami równania . To suma jest równa
22+3x−7=0 to suma x1+x2 jest rowna. blicz
25 sty 21:17
Mati_gg9225535:
Wzory Viete'a :
25 sty 21:18
Saizou : a znasz wzory Viete'a
25 sty 21:18
Saizou : a jeśli nie to policz pierwiastki i oblicz sumę
25 sty 21:19
marysia: a mogłbys mi to ty obliczyc?
25 sty 21:20
Saizou : wysil się i sama oblicz
25 sty 21:22
Mati_gg9225535: raczej nie
25 sty 21:22
Mati_gg9225535: wysil
25 sty 21:23
marysia: spiepszaj
25 sty 21:23
marysia: to po co siedzisz na tej stronie skoro nie chcesz pomagac

!
25 sty 21:24
Saizou : ależ chcę pomagać, dałem ci pomysł a ty możesz z niego skorzystać, więc jest to pomoc
25 sty 21:25
jikA:
Ja tam widzę równanie liniowe więc raczej nikt nie jest w stanie policzyć sumy pierwiastków.
25 sty 21:25
marysia: no dobrze ale ja nie na taka pomoc liczyłam. skoro nie chcesz pomoc to nie
25 sty 21:26
Dominik: pomagac ≠ robic za kogos.
25 sty 21:26
jikA:
A Ty po co masz mózg? Chyba po to żeby go użyć i nie miej pretensji jeszcze do ludzi którzy
chcą Ci pomóc.
25 sty 21:26
Saizou : jikA nie warto się kłócić i marnować bezcenny czas
25 sty 21:28
marysia: a ty czego sie odzywasz... prosił cie ktos o zdanie jakies... nie pisze z toba a matii nie
potzebuje zadnego adwokata!
25 sty 21:28
jikA:
Mając równanie postaci ax
2 + bx + c = 0 oraz wiemy że Δ ≥ 0 to wzór na sumę pierwiastków
| | −b | |
wygląda x1 + x2 = |
| wystarczy podstawić swoje a oraz b to takie trudne? Jeżeli tak |
| | a | |
należy się cofnąć do "gimbazjum".
25 sty 21:29
jikA:
Kobieto wyjdź stąd myślisz że jesteś tlenioną blondyną i wszystko Ci można? Mylisz się.
25 sty 21:30
marysia: sory ale pisze sie gimnazmum a nie gimbazjum haha . dzieki za pomoc
25 sty 21:30
jikA:
Widzę że jesteś na tyle pusta że nie umiesz zrozumieć że specjalnie napisałem gimbazjum tak to
jest jak się ma siekę zamiast mózgu.
25 sty 21:31
jikA:
W dodatku chcąc mnie poprawić sama piszesz jak dyslektyk "gimnazmum"?
25 sty 21:32
marysia: ooo prosze jakis ty madry haha
25 sty 21:32
jikA:
W przeciwieństwie do Ciebie i dlatego idź poczytaj sobie książki a nie na facebooku siedzisz
non stop.
25 sty 21:37
Dominik: szkoda zachodu. niech marysia pracuje dalej jak pracuje, a nie zda matury i wtedy sie ogarnie,
ze cos robi nie tak.
25 sty 21:39
Saizou : do niektórych osób po prostu nie można dotrzeć i to jest smutne
25 sty 21:43
jikA:
Dominik wiesz co teraz robią maturzyści? Na studiach mi kolega opowiadał z kierunku że
jakaś dziewczyna go prosiła o pomoc na próbnej maturze zrobiła mu zdjęcia on napisał
jej odpowiedzi wysłał i zaliczyła na 80% maturę gdzie pewnie sama ją pisząc 30% nie
osiągnęłaby.
25 sty 21:43
Dominik: @jikA, wiem, bo sam jestem tegorocznym maturzysta.

ja sie z tego ciesze. debile ciezko
pracuja zeby tej matury nie zdac − tak trzymac.
25 sty 21:47
jikA:
Ale widzę że wy trzymacie dobre imię maturzystów i przyszłych maturzystów mam na myśli
Ciebie i Saizou. Pracujcie tak dalej a zobaczycie jak na studiach będzie wam łatwo jeżeli
teraz sumiennie i ze zrozumieniem będziecie robić zadania.
25 sty 21:51
bash: Przyłączam się jako tegoroczny maturzysta!

Nie marnujmy bezcennego czasu
25 sty 21:51
Saizou : ja jestem przyszło
rocznym maturzystą
25 sty 21:52
bash: ooo to przepraszam...(jeżeli to uraziło)
25 sty 21:53
Dominik: oj, ja ten czas marnuje. teraz siedze sobie wlasnie na forum/fb, a zbiorek i zeszyt leza
otwarte przede mna i czekaja na wykorzystanie.
25 sty 21:53
Saizou : a ja odpoczywałem przez ostatnie 2 tygodnie, ale czuję że chęci do nauki powróciły.
i przeliczyłem trochę zadań, z jakieś 40
25 sty 21:55
bash: a ja siedziałem zrobiłem sobie kilka zadań z f.tryg
25 sty 21:56
jikA:
Napisałem Saizou że przyszłych więc Ty i tegorocznych Dominik. Tutaj siedząc i
pomagając też się uczysz więc nic nie idzie na marne.
25 sty 21:57
bash: | | 1 | |
Wiecie co..mam dla Was ciekawy temacik..ostatnio usłyszałem, że 0,(9)=1 bo 0,(3)= |
| więc.. |
| | 3 | |
| | 1 | |
3*0,(3)=3* |
| =1...jakie jest Wasze zdanie o tym  |
| | 3 | |
25 sty 22:00
jikA:
Można to zrobić na kilka sposobów zamieniając na ułamek zwykły lub od razu wiedząc że
| | 9 | |
0.(9) = |
| = 1 albo też korzystając ze wzoru na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego |
| | 9 | |
| | 1 | |
o pierwszym wyrazie a1 = 0.9 i q = |
| . |
| | 10 | |
25 sty 22:03
Saizou : no ale
0,(9)=0,999999999999999999999999999999999999999999999999999999....≠1
25 sty 22:05
Dominik: oczywiscie, ze 0,(9) = 1. zamiana ulamkow dziesietnych okresowych na zwykle klania sie.
| ⎧ | 0,(9) = x | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | 9,(9) = 10x | |
−9x = −9
x = 1
25 sty 22:06
bash: wyobraź sobię, jikA...że ostatnio pewien wykładowca kłócił się z moją koleżanką na ten
temat..stwierdził, że 0,(9)≠1.....
25 sty 22:07
Dominik: pytanie w dobry dzien zadane, bo akurat dzisiaj musialem zamienic w jednym zadanku 0,7(2) na
ulamek zwykly.
25 sty 22:07
jikA:
Widzisz Saizou i byś wpadł już na maturze.
25 sty 22:07
Saizou : ale na początku pomyślałem o zamianie na ułamek zwykły
25 sty 22:08
bash: zamiana ułamków dziesiętnych okresowych na zwykłe to bardzo ważna rzecz
25 sty 22:09
Dominik: jikA − w szkolach pokazuje sie metode, ktorej uzylem. w programie nie ma nieskonczonych ciagow
geometrycznych.
25 sty 22:09
jikA:
Łatwo to przecież udowodnić.
| | 9 | | 1 | |
a1 = |
| q = |
| korzystam na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego |
| | 10 | | 10 | |
| | a1 | | 1 | |
Sn = |
| przy założeniu że |q| < 1 my mamy q = |
| więc spełnia założenia. |
| | 1 − q | | 10 | |
25 sty 22:10
bash: ja tak samo zamieniłbym to na ułamek zwykły po prostu i tyle..
25 sty 22:10
jikA:
Dominik ale na maturze możesz wykorzystać ten sposób. Napisałem wyżej kilka
sposobów jak można to rozwiązać. Jeżeli ktoś jest spostrzegawczy to wie że
| | 1 | | 5 | | 12 | |
0.(1) = |
| albo 0.(5) = |
| tak samo 0.(12) = |
| . |
| | 9 | | 9 | | 99 | |
25 sty 22:13
Dominik: a ja wiem, ze moge.

z tym ze zabawa w takie uklady rownan wydaje mi sie najlatwiejsza. a
| | 1 | | 2 | |
jesli chodzi o spostrzezenie ze |
| = 0,(1), |
| = 0,(2).... to zauwazylem to w |
| | 9 | | 9 | |
gimnazjum, nie znajac rzetelnego dowodu. szok porownywalny z odkryciem, ze sw. mikolaj nie
istnieje.
25 sty 22:15
bash: św. mikołaj istnieje...
25 sty 22:16
Dominik: z tym ze na maturze jest strach, ze trafie na malo ogarnietego egzaminatora, ktory postanowi
moje odpowiedzi odrzucic, bo odbiegaja troche od klucza. ja wiem, ze tak byc nie powinno, ale
niestety maturzysta zrewidowac pracy egzaminatora nie moze.
25 sty 22:16
Saizou : Dominik miałem tak samo kiedy w gimnazjum odkryłem wzór na kolejne wyrazy ciągu
arytmetycznego
25 sty 22:17
bash: zawsze można jechać do OKE i poprosić o swoją pracę..
25 sty 22:17
Saizou : z tego co mi wiadomo ocenioną pracę można obejrzeć w OKE
25 sty 22:18
Dominik: to spore udogodnienie.

a mozna sie odwolac od tego? czy pozostaje jedynie poprawka za rok?
25 sty 22:19
bash: słyszałem,że można..ale to nieliczne przypadki..
25 sty 22:20
jikA:
Jeżeli Ci wynik nie pasuje z tym co uważasz że napisałeś jedziesz i sprawdzasz pracę jak
została oceniona. Kiedyś pamiętam słyszałem przypadek że jedna osoba była pewna że dobrze
napisała maturę a kiedy poszedł odebrać wynik okazuje się że ledwo ponad 50% miał pojechał
sprawdzić a to się okazało że komputer namieszał przy sprawdzaniu odpowiedzi zamkniętych i
dlatego tak mało procent otrzymał po poprawce miał ponad 80% czy 90%.
25 sty 22:23