ciag arytmetyczny
kams: ciag (3
√5−1, a+1, 5
√5+3) jest ciagiem arytmetycznym. Oblicz a
obliczyłam to w ten sposob
| | 3√5 − 1 + 5√5 + 3 | |
a+1 = |
| |
| | 2 | |
| | 3√5 + 5√5 + 2 | |
a+1 = |
| (tutaj skróciłam dwójki) |
| | 2 | |
wyszo mi a = 8
√5 − 1
jednak według klucza odpowiedzi to rozwiązanie jest błędne.
czy mógłby mi ktoś napisać co zostało źle zrobione ?
25 sty 21:08
Dominik: | 3√5 + 5√5 + 2 | | 8√5 + 2 | |
| = |
| = 4√5 + 1 widzisz blad? |
| 2 | | 2 | |
25 sty 21:10
kams: czyli błąd jest w tym że skróciłam te dwójki.
wydawało mi się że przy takim ułamku mogę śmiało to zrobić.
dziekuje za odpowiedź
25 sty 21:14