logarytm z potęgą
paulina: nie mam pojecia jak sie do tego zabrać
czy mógłby ktoś pomóc ?
liczba (log√22√2)2 jest równa
a 3/2 b 3 c 6 d9
z góry bardzo dziękuję za pomoc
25 sty 20:43
2 klasa liceum: (log√2(√23))2=32=9
25 sty 20:44
Dominik: log√22√2 = log√22 + log√2√2 = 2 + 1
podnies to do kwadratu
25 sty 20:45
paulina: w jaki sposób dojść do tego √23 ?
25 sty 20:46
paulina: dziękuję za pomoc
25 sty 20:47
Kaja: niech log
√22
√2=x
wtedy
√2x=2
√2
2
12x=2
32
x=3
potem tylko wystarczy podnieś do kwadratu, więc odp. d) 9
25 sty 20:47
2 klasa liceum: 2√2=√2*√22=√23
25 sty 20:48
Aga1.: 2√2=√22*√2=√22*2=√23=(√2)3,
bo 2=√22
25 sty 20:49