rozwiąż równanie
fredek: Rozwiąż równanie
√2x+5−1=x
Nie wiem do końca gdzie błąd zrobiłem:
2x+5≥0
x≥−
52
√2x+5=x+1 /
2
|2x+5|=x
2+2x+1
biorąc pod uwage warunek
2x+5=x
2+2x+1
x
2−4=0
(x−2)(x+2)=0
wychodzi x=2 i −2 ktore naleza do dziedziny
W odpowiedizach jest jednak tylko x=2 i nie wiem czego nie zauwazylem
Prosze o pomoc i z gory dziekuje
25 sty 20:27
2 klasa liceum: Wiesz na czym polega metoda analizy starożytnych?
25 sty 20:28
Kaja: a skąd wiesz że x+1 jest dodatnie? ty podniosłaś do kwadratu obustronnie. gdybyśmy wiedzieli
że prawa strona jest dodatnia to by było ok, ale tego nie wiemy.
25 sty 20:30
Kaja: rozważ odpowiednie przypadki
25 sty 20:31
2 klasa liceum: Metoda analizy starożytnych, to po prostu rozwiązanie zadania jak leci, bez żadnych warunków
ani nic, a potem odrzucenie tzw pierwiastków obcych, poprzez sprawdzenie. Czyli najzwyczajniej
w świecie podnosisz do kwadratu, znajdujesz wszystkie pierwiastki a później podstawiasz to co
ci wyszło za x i patrzysz czy nie ma sprzeczności
25 sty 20:32
Mateusz: No i niestety ale padłes ofiarą tak jak wiekszosc tzw obcego pierwiastka
25 sty 20:32
jikA:
Wyjaśnię to na prostym przykładzie to o czym napisała Kaja.
Mamy liczbę x = 1 jak widzisz jest ona nieujemna podnosimy do kwadratu dostajemy
x2 = 1 ⇒ x = 1 ∨ x = −1 więc jakim cudem dostaliśmy dwie odpowiedzi skoro na samym początku
mamy jasno napisane że x = 1 a to dlatego że 1 > 0 więc należy założyć że x ≥ 0 wtedy otrzymamy
x2 = 1 ∧ x ≥ 0 ⇒ x = ±1 ∧ x ≥ 0 ⇒ x = 1.
25 sty 20:34
fredek: fajna sprawa metoda starożytna ale nie wiem czy na mature bedzie sie nadawać^^. Dzieki
aczklowiek. To jakie przypadki powinienem wziasc pod uwage bo dalej nie kumam

.
25 sty 20:36
Saizou : D: x∊<−1:+∞)
√2x+5=x+1
2x+5=x2+2x+1
x2=4
x=2 lub x=−2 (sprzeczność)
zatem odp. x=2
Czy coś źle robię
25 sty 20:37
25 sty 20:38
Kaja: najpierw sobie rozważ przypadek, że prawa strona czyli x+1>=0. wtedy możesz podnieść do
kwadratu obustronnie , tak jak to zrobiłeś. przy tym założeniu właśnie −2 ci odpadnie. a drugi
przypadek to x+1<0 no ale wtedy to równanie nie ma rozwiązania.
25 sty 20:39
2 klasa liceum: metoda analizy starożytnych jest w programie liceum (przynajmniej ja miałem) i chyba nawet jest
opisana w podręczniku, więc na maturę jak najbardziej
25 sty 20:40
jikA:
fredek na maturze nawet możesz korzystać z pochodnych przy liczeniu ekstremum jeżeli
wszystko dobrze zapiszesz nie powinno być problemu.
25 sty 20:44
Buc Kipic: jak zostalo wspomnaine wczesniej x+1>0
wiec jak podstawisz pod x −2 to wtedy wyjdzie −1>0 a wiec jest to sprzecznosc i w odp jest
tylko 2 bo jak juz 2 podstawisz to wtedy 3 > 0 i to prawda.
25 sty 20:46