matematykaszkolna.pl
rozwiąż równanie fredek: Rozwiąż równanie 2x+5−1=x Nie wiem do końca gdzie błąd zrobiłem: 2x+5≥0 x≥−52 2x+5=x+1 /2 |2x+5|=x2+2x+1 biorąc pod uwage warunek 2x+5=x2+2x+1 x2−4=0 (x−2)(x+2)=0 wychodzi x=2 i −2 ktore naleza do dziedziny W odpowiedizach jest jednak tylko x=2 i nie wiem czego nie zauwazylem Prosze o pomoc i z gory dziekujeemotka
25 sty 20:27
2 klasa liceum: Wiesz na czym polega metoda analizy starożytnych?
25 sty 20:28
Kaja: a skąd wiesz że x+1 jest dodatnie? ty podniosłaś do kwadratu obustronnie. gdybyśmy wiedzieli że prawa strona jest dodatnia to by było ok, ale tego nie wiemy.
25 sty 20:30
Kaja: rozważ odpowiednie przypadki
25 sty 20:31
2 klasa liceum: Metoda analizy starożytnych, to po prostu rozwiązanie zadania jak leci, bez żadnych warunków ani nic, a potem odrzucenie tzw pierwiastków obcych, poprzez sprawdzenie. Czyli najzwyczajniej w świecie podnosisz do kwadratu, znajdujesz wszystkie pierwiastki a później podstawiasz to co ci wyszło za x i patrzysz czy nie ma sprzeczności
25 sty 20:32
Mateusz: No i niestety ale padłes ofiarą tak jak wiekszosc tzw obcego pierwiastka emotka
25 sty 20:32
jikA: Wyjaśnię to na prostym przykładzie to o czym napisała Kaja. Mamy liczbę x = 1 jak widzisz jest ona nieujemna podnosimy do kwadratu dostajemy x2 = 1 ⇒ x = 1 ∨ x = −1 więc jakim cudem dostaliśmy dwie odpowiedzi skoro na samym początku mamy jasno napisane że x = 1 a to dlatego że 1 > 0 więc należy założyć że x ≥ 0 wtedy otrzymamy x2 = 1 ∧ x ≥ 0 ⇒ x = ±1 ∧ x ≥ 0 ⇒ x = 1.
25 sty 20:34
fredek: fajna sprawa metoda starożytna ale nie wiem czy na mature bedzie sie nadawać^^. Dzieki aczklowiek. To jakie przypadki powinienem wziasc pod uwage bo dalej nie kumam.
25 sty 20:36
Saizou : D: x∊<−1:+∞) 2x+5=x+1 2x+5=x2+2x+1 x2=4 x=2 lub x=−2 (sprzeczność) zatem odp. x=2 Czy coś źle robię
25 sty 20:37
fredek: Dobra juz czajexD. Dzieki wielkie wszystkim za pomocemotka
25 sty 20:38
Kaja: najpierw sobie rozważ przypadek, że prawa strona czyli x+1>=0. wtedy możesz podnieść do kwadratu obustronnie , tak jak to zrobiłeś. przy tym założeniu właśnie −2 ci odpadnie. a drugi przypadek to x+1<0 no ale wtedy to równanie nie ma rozwiązania.
25 sty 20:39
2 klasa liceum: metoda analizy starożytnych jest w programie liceum (przynajmniej ja miałem) i chyba nawet jest opisana w podręczniku, więc na maturę jak najbardziej
25 sty 20:40
jikA: fredek na maturze nawet możesz korzystać z pochodnych przy liczeniu ekstremum jeżeli wszystko dobrze zapiszesz nie powinno być problemu.
25 sty 20:44
Buc Kipic: jak zostalo wspomnaine wczesniej x+1>0 wiec jak podstawisz pod x −2 to wtedy wyjdzie −1>0 a wiec jest to sprzecznosc i w odp jest tylko 2 bo jak juz 2 podstawisz to wtedy 3 > 0 i to prawda.
25 sty 20:46