równanie trygonometryczne
2 klasa liceum: sin3x=cosx
sin3x=sin(π2−x) ∨ sin3x=sin(3π2+x)
3x=π2−x ∨ 3x=3π2+x
x=π8+kπ4 ∨ x=3π4+kπ , k∊C
Gdzie robiębłąd, w odpowiedziach jest trochę inny wynik, zamiast x=3π4+kπ , k∊C jest
odpowiedź x=π4+kπ , k∊C
25 sty 20:26
jikA:
sin(3x) = cos(x)
| | π | | π | |
3x = |
| − x + k * 2π ∨ 3x = π − |
| + x + k * 2π |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
x = |
| + k * |
| ∨ x = |
| + k * π |
| | 8 | | 2 | | 4 | |
25 sty 20:43
2 klasa liceum: Możesz wyjaśnić skąd się wziął ten drugi przypadek?
25 sty 20:46
jikA:
Mając równanie typu sin(x) = sin(y) mamy rozwiązania typu
x = y + k * 2π ∨ x = π − y + k * 2π.
Jeżeli mamy cos(x) = cos(y) postępujemy w ten sposób
x = y + k * 2π ∨ x = −y + k * 2π.
Co do Twojego rozwiązania to jest błąd ponieważ
| | 3 | | 3 | |
cos(x) ≠ sin( |
| π + x) ponieważ sin( |
| π + x) = −cos(x). |
| | 2 | | 2 | |
25 sty 20:48
2 klasa liceum: ale przecież −cosx=cosx
25 sty 20:50
jikA:
Kto Ci tak powiedział że −cos(x) = cos(x)? Chyba tylko dla x = k * π.
Nie myl tego z cos(−x) = cos(x).
25 sty 20:51
Aga1.: cos(−x)=cosx
25 sty 20:52
2 klasa liceum: beeeeeeeeez kitu xD
25 sty 20:54
jikA:
| | π | |
Oczywiście dla x = |
| + k * π z rozpędu zrobiłem błąd. |
| | 2 | |
25 sty 20:55
gregor: tak jak pisze aga cos(−x)=cos x a nie −cos(x)=cos(x) !
25 sty 20:57