Funkcja z zadaniem
liceum: Skup jagód w sezonie letnim trwał 20 dni. Liczbę kilogramów skupionych owoców w poszczególnych
dniach opisuje w przybliżeniu funkcja:
f(n) = −2n2+44n gdzie n>0 i n≤20
W którym dniu skupiono najwięcej jagód i ile to było kilogramów?
25 sty 20:15
Kaja: f jest funkcją kwadratową. największą wartość przyjmie w wierzchołku. policz więc współrzędne
wierzchołka.
25 sty 20:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
sprawdzasz wartość funkcji dla n=1 oraz n=20
wyznaczasz ( z dobrze znanych Ci wzorów) xwierzchołka ... jeżeli należy do badanego
przedziału i:
a) jest liczbą naturalną, to sprawdzasz wartość funkcj iw tym punkcie
b) nie jest liczbą naturalną, to sprawdzasz wartość funkcji w dwóch najbliższych punktach
naturalnych
porównujesz otrzymane wartości i wybierasz największą
25 sty 20:20