geometria
2 klasa liceum: Znaleźć równanie linii L, której każdy punkt jest jednakowo odległy od prostej x+1=0 i okręgu
x2+y2−4x−2y+4=0. Dla jakiej wartości m prosta x−y+m=0 jest styczna do L? wyznaczyć punkt
styczności. Sporzędzić rysunek.
25 sty 19:56
2 klasa liceum:
25 sty 20:58
PW: Okrąg ma równanie
(x−2)2+(y−1)2=1
Dla dowolnego punktu (u,v) na płaszczyźnie odległość tego punktu od prostej x=−1 jest równa
u+1.
Odległość tego punktu od okręgu to odległość od środka okręgu (2,1) pomniejszona o jego
promień, czyli
√(u−2)2+(v−1)2−1.
Szukane punkty spełniają więc równanie
u+1 = √(u−2)2+(v−1)2−1.
Tak przekształcać, żeby związek między u i v był jak najprostszy (to co wyżej jest równaniem
szukanego tworu, ale mało czytelnym).
25 sty 21:34
PW: Jeszcze podpowiem, bo nie wiadomo czy takie sztuczki były na lekcjach. Rozwiązaniem będzie
parabola obrócona (zamieniona jest rola pierwszej i drugiej współrzędnej w jej równaniu).
Typowa parabola to y=x2 jakos przesunieta, a tu otrzymamy x=y2 jakos przesinieta.
25 sty 21:41