.
asdf: pochodne, wyprowadzanie wzoru:
y = lnx
| | f(x) − f(x0) | | lnx − lnx0 | |
limx−>x0 |
| = limx−>x0 |
| = |
| | x−x0 | | x−x0 | |
| | | | | |
limx−>x0 |
| = limx−>x0 |
| = |
| | x−x0 | | x−x0 | |
| | | | x − x0 | | 1 | | ln (1+ |
| ) * |
| | | | x0 | | x0 | |
| | 1 | |
limx−>x0 |
| = |
| |
| | | | x0 | |
dobrze?.
25 sty 19:49
asdf:
| (2sin2x)' * 3cos2x − (3cos2x)'*2sin2x | |
| = |
| 3cos2x2 | |
| (2sin2x)*ln2*(sin2x)'*3cos2x−(3cos2x)*ln3*(cos2x)'*2sin2x | |
| = |
| 3cos2x2 | |
| (2sin2x)*ln2*sin2x*3cos2x +(3cos2x)*ln3*sin2x*2sin2x | |
| = |
| (3cos2x)2 | |
| 2sin2x * sin2x * 3cos2x(ln2+ln3) | |
| = |
| (3cos2x)2 | |
| 2sin2x * sin2x *ln6 | |
| |
| (3cos2x) | |
25 sty 20:25
Basiek: Okej.
25 sty 20:30
asdf:
| | x2+1 | | 1 | | x2+1 | |
(√ |
| )' = |
| * ( |
| )' = |
| | x2−1 | | | | x2−1 | |
| 1 | | 2x(x2−1) − 2x(x2+1) | |
| * |
| |
| | (x2−1)2 | |
25 sty 21:05
Joanna: lim ln(1+xx)
25 sty 21:26
PW: @asdf: Cos z tym wyprowadzeniem wzoru na pochodna logarytmu nie tak. Sprawdz haslo
"pochodna funkcji odwrotnej" − wydaje mi sie, ze to tak sie robilo.
25 sty 21:46
asdf: tylko, że pochodna się zgadza
25 sty 22:19
asdf: (x + tg
3x)
arctg2x = e
arctg2x * ln (x+tg3x) * (arctg(2x) * ln(x+tg
3x) ) ' =
| | 2x' | |
earctg2x * ln (x+tg3x) * ( |
| * ln(x + tg3x) + |
| | (2x)2 + 1 | |
| | (x+tg3x)'*arctg2x | |
|
| ) = |
| | x+tg3x | |
| | 2ln(x+tg3x) | | (1+(tgx)3)'*arctg2x | |
earctg2x * ln (x+tg3x) * ( |
| + |
| ) = |
| | (2x)2 + 1 | | x+tg3x | |
| | 2ln(x+tg3x) | | (1+3tg2x)*(tgx)'*arctg2x | |
earctg2x *ln(x+tg3x)*( |
| + |
| ) = |
| | (2x)2+1 | | x+tg3x | |
| | 2ln(x+tg3x) | | | |
earctg2x*ln(x+tg3x)*( |
| + |
| ) |
| | (2x)2+1 | | x+tg3x | |
dobrze?
25 sty 22:26
Mila:
| | h | | h | |
=limh→0 ln((1+ |
| )1/h=limh→0 (ln((1+ |
| )x/h)1/x= |
| | x | | x | |
25 sty 22:58
PW: @Mila
Teraz mi sie podoba.
25 sty 23:03
Mila: Dziękuję pięknie

25 sty 23:04
asdf: Ok, tylko moje rozwiązanie jest z drugiej postaci pochodnej, która jest równoważna, jakoś nie
mogę doszukać się błędu u siebie (oczywiscie, nie mowie, ze nie ma tam błędu).
25 sty 23:09
Mila: w ostatniej linijce masz pomnożony ln(...) przez (1/x0) i dlaczego reszta zniknęła, w tym
zapisie nie mogę się zorientować.
25 sty 23:16
Krzysiek: ja tam nie widzę błędu w odpowiedzi asdf.
| | ln(1+t) | |
Mila, pomnożył i podzielił przez 1/x0 i skorzystał z tego co Ty. czyli: |
| →1 dla |
| | t | |
t→0
25 sty 23:22
PW: No tak, ale jeśli w dowodzie jednej trudnej rzeczy korzysta się z innej trudnej, to trzeba np.
napisać: "Jak wiadomo,
Nie jest to oczywiste i nie można przejść nad tym milcząco. Wątpię, czy taki dowód byłby uznany
na egzaminie.
Tylko nie mów, że to jest oczywiste, bo ... twierdzenie de l'Hospitala.
26 sty 09:31
asdf: Twierdzenia H nie miałem, a założyłem już, że nie muszę się za wiele rozpisywać nad wzorym
podanym przez Krzyska i Ciebie PW. Skoro użyłem wzoru na ln(1+x)/x to idąc Twoim tropem −
powinienem go jeszcze wyprowadzić? na egzaminie..
26 sty 12:48
asdf: limx → x0 = limx − x0 → 0
26 sty 13:06
PW: Ja z dobrego serca, nie złośliwie. Idzie mi o sposób przekazywania wiedzy. Jeżeli korzystasz z
jakiegoś znanego, ale nieoczywistego faktu (twierdzenia), to powinieneś na końcu dać komentarz
− z czego korzystałeś (np. napisać, że na wykładzie albo na ćwiczeniach był wyprowadzony taki
wzór). Same rachunki mogą budzić wątpliwość − czytający nie wie, czy piszący zna ten fakt, czy
tak napisał, bo mu to było wygodne.
A czytający ma czerwony długopis i może napisać, że istnienie takiej granicy jest tak samo
trudne do udowodnienia jak istnienie pochodnej − jest to przecież kluczowy moment w Twoim
dowodzie. U Mili była granica
a to jest powszechnie znane (tu można komentarz pominąć − kto nie wie, że taka granica
istnieje, ten nie zna liczby e i nie może mówić o logarytmie naturalnym).
26 sty 13:09
asdf: Ja na prawdę doceniam Waszą pomoc i wcale złośliwy nie jestem tylko staram się "dostrzec gdzie
popełniłem błąd" a z natury tak już mam − powiedzenie "bo tak" to nie jest wytłumaczenie dla
mnie. Dla mnie ten wzór na ln jest tak samo oczywisty jak wzór na (1+h/x)x/h. To jest po
prostu inna postać tego samego wzoru. Może bardziej "rozbudowana", ale chyba nie tak bardzo by
jej nie zrozumieć (patrz − ja jakiś alfa i omega nie jestem, a zrozumiałem"). Może z Twojego
doświadczenia wynika, że jest to wzór na ogół trudniejszy do zapamiętania i przez wielu
zapominany − ok. Jestem jeszcze zbyt kruchy, żeby porównywać się do Was dlatego u mnie jak
wspominałem − nie ma żadnej złośliwości tylko
pytania.
26 sty 13:17