wielomian
pause: Witam , chcialbym prosic o wyjasnienie tego zadania
wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których wielomian w(x)= (x2+x−20)(x−m2−6m) ma
dokładnie 2 pierwiastki
25 sty 19:22
T:
jak widzisz ... pierwszy wielomian da dwa pierwiastki.
Czyli

?
25 sty 19:31
Saizou : czy taki parametr nie istnieje
25 sty 19:34
tech: 1 nawias:
Δ=81 √Δ=9
x1=−5
x2=4
Mają być dokładnie 2 pierwiastki, a więc drugi nawias nie może mieć pierwiastków, albo może
mieć x=−5 lub x=4
f(−5)=−5−m2−6m
−m2−6m−5
Δ=16 √Δ=4
m1=−5
m2=−1
f(4)=4−m2−6m
−m2−6m+4=0
Δ=52 √Δ=2 √13
m3=−3− √13
m4=−3+ √13
25 sty 19:37
Saizou : właśnie zapomniałem o pierwiastkach, które się pokrywają
25 sty 19:39
pigor: ... , widzę to np. tak ::
w(x)= (x
2+x−20)(x−m
2−6m)= (x−4)(x+5)(x−(m
2+6m)) , więc ten wielomian spełnia
warunki zadania ⇔
m2+6m=4 lub
m2+6m=−5 ⇔ m
2+6m−4=0 lub m
2+6m+5=0 ⇔
⇔ m
2+6m+9−4=9 lub m
2+6m−+9+5=9 ⇔ (m+3)
2=13 lub (m+3)
2=4 ⇔
⇔ |m+3|=
√13 lub |m+3|=2 ⇔
m∊{−3+√13, −3−√13, −1,−5} . .. .
25 sty 19:39
pause: wlasnie troche tego nie rozumiem bo pierwszy nawias ma 2 pierwiastki wiec probowalem dazyc do
tego zeby delta z drugiego nawiasy byla mniejsza od zera ( jak wiadomo wtedy nie ma
pierwiastkow ) okazuje sie ze pierwiastki moga sie ewentualnie powtorzyc i tego juz nie
rozumiem poza tym jak dazyc do tego zeby te pierwiastki byly takie same (czyli −5 i 4)
25 sty 19:40
tech: Ale w drugim nawiasie nie obliczysz delty, bo to funkcja liniowa. Muszą być dwa pierwiastki, a
dwa mam już z pierwszego nawiasu, więc w drugim nie może być żadnego rozwiązania lub takie,
które się pokrywają.
25 sty 19:43
T:
... drugim nawiasie masz wyrażenie liniowe z paramtrem ... więc jaka Δ

?
25 sty 19:45