prosze o pomoc
justyna :): 1)oblicz 4 początkowe wyrazy ciągu geometrycznego: a1 =2 Q=5
2.Dany jest ciąg (An) określony wzorem (An)=n2 −4n −12 dla n >1. Którym wyrazem tego ciągu jest
liczba 0?
4 .Oblicz sumę dziewięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, w którym .a2 =4 a5=−32
25 sty 19:08
ZK: Zadanie nr1
a
1=2, a
2= a
1*q =..... , a
3= a
1*q
2=..... a
4=a
1*q
3=
Zadanie nr 2
n
2−4n−12=0 Δ= ..... potem n
1 i n
2 . Jesli wyjdzie rozwiazanie ujemne to odrzuc bo wyraz
ciagu nie moze byc liczba ujemna
Zadanie nr 3
Uklad rownan
a
1*q=4
a
1*q
4=−32 wylicz z tego ukladu a
1 oraz q
| | 1−qn | |
Nastepnie do wzoru na sume Sn= a1* |
| i n=9 a a1 i q masz juz policzone i |
| | 1−q | |
wylicz S
9
25 sty 20:53